Polovina Čechů věří, že se o sebe v důchodu postará sama, zjistil průzkum

15.06.2014 19:19

Polovina Čechů si myslí, že se o sebe dokáže postarat sama a 45 procent věří, že se o ně postarají děti. Desetina se chce svěřit do péče specializovaných zařízení. Pouhé jedno procento lidí spoléhá na to, že se o ně ve stáří postará stát. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo, který se uskutečnil v druhé polovině května mezi 300 respondenty.

Polovina Čechů věří, že se o sebe v důchodu postará sama, zjistil průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Většina Čechů se podle průzkumu na stáří vůbec nepřipravuje. Takový postoj uvedla více než třetina z nich. Druhá největší skupina (37 procent) se na stáří připravuje hlavně z materiálního hlediska, tedy snaží se zajistit finančně. Desetina se snaží o zajištění takového bydlení, které jim umožní prožít hezké stáří.

Až tři čtvrtiny lidí se obávají nedostatku peněz v důchodu

Do důchodu se těší třetina Čechů, další třetina se ho naopak obává. Na důchodový věk se těší více muži než ženy. Ti, kteří mají z odchodu do důchodu obavu, uvádějí, že největším strašákem pro ně je hlavně nedostatek peněz. To uvedlo 75 procent respondentů. Další velkou skupinu straší především zdravotní problémy.

Co se týká perspektivy volného času v důchodu, nejčastěji se respondenti průzkumu chystají na turistiku. Cestovat v důchodu chce čtvrtina z nich, další velká skupina bude hlavně zahradničit (20 procent) a 18 procent se bude věnovat hlavně rodině. Přátelé a televize zůstali překvapivě na posledních místech seznamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…