Polská premiérka totálně smázla Macrona. Mrazivě a beze strachu. A už se ozval nářek, třeba od...

27.08.2017 12:45

Polská premiérka Beata Szydlová se ohradila proti slovům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jenž při své cestě střední a východní Evropou uvedl mimo jiné to, že Polsko se v Evropě dostává do izolace a je v konfliktu s hodnotami EU. Polsko přitom Macron při své zahraniční cestě nenavštívil.

Polská premiérka totálně smázla Macrona. Mrazivě a beze strachu. A už se ozval nářek, třeba od...
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

„Připomínám prezidentu Macronovi, že Polsko a Francie jsou rovnocennými členy EU. Máme ta samá práva jako Francie a další členské státy a budeme jich využívat pro dobro Polska a polského lidu. Polsko není v konfliktu se žádným členským státem EU ani s EU jako takovou. Radím prezidentu Macronovi, aby se staral o záležitosti své země. Snad tak bude schopen zajistit jí takový hospodářský výkon i takový stupeň bezpečnosti, jaké garantuje Polsko,“ rozlítila se Szydlová.

„Budoucnost Evropy nebude určovat ani prezident Francie, ani žádný jiný jeden lídr, ale všichni členové společenství. Radím prezidentovi, aby v zájmu nerozdělování EU byl smířlivější. Snad jsou jeho arogantní komentáře výsledkem nedostatku politické zkušenosti a praxe, čehož jsem si vědoma a rozumím tomu,“ poukázala následně polská premiérka. Očekává však, že si tento svůj nedostatek uvědomí a bude v budoucnu zdrženlivější. „Je to Polsko a střední Evropa jako celek, kdo brání principy volného trhu ve věci vyslaných pracovníků, zatímco Francie se prostřednictvím svých činů snaží zničit jeden z pilířů EU,“ uzavřela.

Anketa

Dělá Robert Fico dobře, když chce Slovensko přivést do tvrdého jádra EU?

5%
80%
hlasovalo: 6702 lidí

„Polský vzkaz Francii. Za téměř 20 let v diplomacii jsem v Evropě něco takového neviděl,“ zareagoval následně na Szydlovou český ekonom a někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. A své řekl také novinář Tomáš Klvaňa. „Kdo koho potřebuje víc, Francie Polsko, nebo Polsko Francii? Připomeňte mi, prosím. Polská premiérka v iluzích, že Polsko je velkou mocností,“ sdělil.

Překlad slov Beaty Szydlové:

Připomínám prezidentu Macronovi, že Polsko a Francie jsou rovnocennými členy EU. Máme ta samá práva jako Francie a další členské státy a budeme jich využívat pro dobro Polska a polského lidu. Polsko není v konfliktu se žádným členským státem EU ani s EU jako takovou. Radím prezidentu Macronovi, aby se staral o záležitosti své země. Snad tak bude schopen zajistit jí takový hospodářský výkon i takový stupeň bezpečnosti, jaké garantuje Polsko. Budoucnost Evropy nebude určovat ani prezident Francie, ani žádný jiný jeden lídr, ale všichni členové společenství. Radím prezidentovi, aby v zájmu nerozdělování EU byl smířlivější. Snad jsou jeho arogantní komentáře výsledkem nedostatku politické zkušenosti a praxe, čehož jsem si vědoma a rozumím tomu. Ale očekávám, že si tento svůj nedostatek uvědomí a v budoucnu bude zdrženlivější. Je to Polsko a střední Evropa jako celek, kdo brání principy volného trhu ve věci vyslaných pracovníků, zatímco Francie se prostřednictvím svých činů snaží zničit jeden z pilířů EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…