Polská sociální demokracie je proti dodávkám zbraní na Ukrajinu

14.03.2015 10:58

Proti dodávkám zbraní na Ukrajinu se možná poněkud překvapivě vyslovil předseda polské Strany demokratické levice Leszek Miller. Současná polská vláda totiž dovoz zbraní na Ukrajinu podporuje. Miller tak učinil na tiskové konferenci, na které kromě Millera vyjádřili podporu staronovému šéfovi ČSSD a premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi také zástupce německých a italských sociálních demokratů.

Polská sociální demokracie je proti dodávkám zbraní na Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: 38. sjezd ČSSD v barové místnosti

Miller uvedl, že polští sociální demokraté mají se Sobotkou společné názory na současné události na Ukrajině. "Máme upřímný zájem na mírovém řešením tohoto konfliktu,“ prohlásil Miller s tím, že jeho strana nesouhlasí s vojenskými dodávkami na Ukrajinu. "Mnohem důležitější jsou humanitární dodávky,“ uvedl.

Upozornil, že Polsko v tomto roce čekají dvoje volby. V květnu prezidentské a v říjnu parlamentní. V této souvislosti vyjádřil naději, že od podzimu bude Polsku vládnout sociálnědemokratická vláda podobně, jako je tomu nyní u obou jižních sousedů Polska - ČR a SR.

Snad se krize v Libyi podaří vyřešit bez vojenského zásahu

Předseda sociálnědemokratické frakce v Evropském parlamentu, Ital Gianni Pittella, vyjádřil podporu Sobotkovi jako premiérovi i šéfovi ČSSD. Uvedl, že spolu se Sobotkou, jeho vládou a sociálnědemokratickými europoslanci se snaží o ekonomický růst a více pracovních příležitostí ve všech evropských zemích, tedy i v ČR. Za důležité označil praktické dodržování dohody Minsk 2. "Sledujeme též situaci v Libyi, a doufáme, že se tamní krize podaří vyřešit bez vojenského zásahu, jen za pomoci diplomacie,“ poznamenal.

Celá EU by podle něj měla přispívat k řešení situace ohledně silných imigračních vln v oblasti Středozemního moře.

SPD má kvótu pro ženy, v Polsku platí kvóty pro všechny strany

Jeden z novinářských dotazů se týkal toho, jak v zemích hostů jsou upraveny snahy žen o rovnoprávnost. Dnes mají totiž čeští sociální demokraté rozhodnout o tom, zda si dají do stanov, že na kandidátkách této strany musí být povinně 40 % žen. Předseda SPD v německé spolkové zemi Sasko Martin Dulig uvedl, že SPD má již řadu let kvótu pro ženy ve výši 40 %. "A myslím, že to straně vyhovuje a že jí to velmi prospělo,“ uvedl s tím, že německá společnost je ale "mužsky zaměřenou“. Přesto se německá vláda zasadila o to, aby ženy měly větší pravomoci. "Pomohlo to k tomu, že je více žen zastoupeno v řídicích pozicích.“

Miller upozornil, že v Polsku tato regulace je nejen na úrovni politických stran, ale je daná i zákonem. Z něj prý vyplývá, že na všech kandidátkách musí být nejméně 30 % žen. Pokud tomu tak není, tak taková kandidátka není vůbec úřady registrována a nemůže se tak účastnit voleb.

I řecká vláda musí plnit své úkoly

Řeč přišla i na problémy Řecka. Pitella řekl, že je snahou pomoci řeckým občanům, aby se nedostali do bankrotu. To, že se podařilo, že řecká vláda dostala čtyři měsíce navíc, prý bylo díky evropským sociálním demokratům. Upozornil ale na to, že i řecká vláda musí plnit své úkoly. Za důležité považuje, aby v Řecku proběhla reforma veřejné správy, větší boj proti daňovým únikům, liberalizace a boj proti korupci.

Sobotka prohlásil, že Evropa už výraznou solidaritu s Řeckem projevila. Má-li projevit další solidaritu, musí s tím souhlasit všechny země EU včetně jejich obyvatel. Připustil, že v Řecku řada lidí žije v otřesných podmínkách. Nicméně řecká vládnoucí strana Syriza prý dala sliby, které nebude schopna naplnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…