Polská tajná služba potvrzuje přítomnost ruských vojáků na Ukrajině

27.08.2014 15:03

Polské tajné služby podle premiéra Donalda Tuska potvrzují, že na východě Ukrajině operují i jednotky pravidelné ruské armády. „Jsou to informace Severoatlantické aliance, potvrzené polskou rozvědkou," řekl Tusk podle listu Rzeczpospolita ve středu během vystoupení před polskými poslanci.

Polská tajná služba potvrzuje přítomnost ruských vojáků na Ukrajině
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

„Ukrajině pomůžeme tehdy, pokud přimějeme Evropskou unii, Spojené státy, Kanadu a NATO ke krokům v ukrajinský prospěch," řekl Tusk a odmítl volání opozice, aby Varšava přijala ještě ostřejší sankce proti Rusku.

Polsko zvýší výdaje na obranu v roce 2016

K avizovanému zvýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (z nynějších 1,95 procenta HDP) dojde podle Tuska nikoliv od příštího roku, ale od roku 2016, protože nejprve je třeba splatit půjčky na stíhačky F-16.

Moskva až dosud kategoricky odmítala obvinění Kyjeva a Západu, že by na východě Ukrajiny bojovali ruští vojáci, nebo že by dodávala zbraně a další vybavení proruským separatistům. Maximálně byla ochotna připustit účast dobrovolníků.

Rusko prohlásilo, že jeho výsadkáři omylem překročili hranice na východě Ukrajiny

K pondělnímu zadržení deseti ruských výsadkářů na východní Ukrajině se ruské ministerstvo obrany vyjádřilo prostřednictvím anonymního zdroje, podle kterého hlídka nejspíše překročila neoznačenou hranici omylem, jak se prý už mnohokrát přihodilo ukrajinským vojákům. I ruský prezident Vladimir Putin v Minsku naznačoval, že ruští výsadkáři na Ukrajinu zabloudili, ale prý ještě nebyl informován.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…