Polská vláda se s tím nemaže. Začala zhurta a rychle

07.12.2015 7:31

S nebývalou razancí se pustil do vládnutí nový polský kabinet. Tamní média dokonce v souvislosti s rychlostí, s jakou jsou prováděny výměny lidí na klíčových postech ve státní správě, píšou o blitzkriegu. Informuje o tom server Novinky.cz.

Polská vláda se s tím nemaže. Začala zhurta a rychle
Foto: youtube.com
Popisek: Beata Szydlová, pravděpodobná nastupující premiérka Polska

Nová polská vláda premiérky Beaty Szydlové (52) je ve funkci teprve dva týdny a už v zemi vyvolala tak velkou vlnu kritiky, jako žádný jiný z předchozích čtrnácti kabinetů od roku 1989.

„Kaczyńského blitzkrieg, Radikální změny pod rouškou tmy, Prezidentovo K. O. demokracii, Ústavní soud na odstřel,“ hlásají titulky nejvlivnějších deníků a týdeníků.

Celý text je ZDE

Server upozorňuje, že národovecko-křesťanské Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského (66), které se dostalo po osmi letech v opozici k moci, má dnes v Polsku prezidenta, premiérku v čele jednobarevné vlády, dále předsedy obou komor parlamentu a navíc většinu v Sejmu i v Senátu.

Novelu zákona o Ústavním soudu stihli za dva dny

Premiérka ještě ani nepřečetla programové prohlášení vlády a poslanci PiS už chystali novelu zákona o polském Ústavním soudu (ÚS), v němž tato strana zatím nemá rozhodující slovo.

Den nato návrh novely bez jakýchkoli konzultací, a dokonce i s množstvím hrubek, předložili parlamentu a většinou svých hlasů protlačili Sejmem i Senátem. Zákon pak bleskově podepsal prezident Andrzej Duda (43). A tak zatímco prosazení předchozí novely zákona o ÚS trvala liberální vládě dva roky, PiS to zvládlo za dva dny a dvě noci.

Pětice ústavních soudců byla schválena v noci na čtvrtek. A ve čtvrtek už šli do práce

Ve středu večer pak PiS stihlo schválit pětici „svých“ soudců, kteří ještě v noci na čtvrtek složili Dudovi slib a ve čtvrtek v osm ráno se už hlásili do práce.

„Noční usnesení a odvolávání nepřátel se obvykle děje jen v časech převratů, revolucí, válek a velkých krizí, jakou v Polsku momentálně máme,“ napsal k tomu týdeník Polityka.

Ten si také myslí, že těžké časy teprve přijdou. Podle Polityky se Polsko záhy rozloučí jak s nezávislým ÚS, tak s nezávislými prokuraturami, soudy, finančními úřady a veřejnoprávními médii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…