Polsko chce americké jaderné zbraně. Proti ruským v Bělorusku

01.07.2023 8:27

ZAHRANIČNÍ MONITORING Polsko se chce účastnit programu sdílení jaderných zbraní NATO, reaguje tak na oznámení o rozmístění ruským taktických jaderných zbraní v Bělorusku, uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci po pátečním summitu EU v Bruselu, píše o tom agentura TASS.

Polsko chce americké jaderné zbraně. Proti ruským v Bělorusku
Foto: Repro Youtube U.S. Department of State
Popisek: Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby

„Protože Rusko hodlá v Bělorusku rozmístit taktické jaderné zbraně, obracíme se na celé NATO, aby se zapojilo do programu sdílení jaderných zbraní," řekl Morawiecki a zdůraznil, že o tom musí rozhodnout USA a spojenci v NATO, napsala agentura TASS.

„Nechceme nečinně přihlížet," řekl premiér. „Konečné rozhodnutí bude záviset na našich partnerech v USA a NATO. Deklarujeme, že si přejeme rychlou akci v této oblasti,“ doplnil.

Agentura TASS uvedla, že během pátečního online brífinku pro novináře koordinátor strategické komunikace Rady národní bezpečnosti USA John Kirby prohlásil, že k tomuto druhu jednání nemá absolutně co říci. „Nemám co říci na téma žádných jednání tohoto druhu. Nehovoříme o rozmístění našich jaderných zbraní, a tedy s tím teď určitě nezačnu,“ řekl Kirby.

Podotkl, že rozmístění jaderných systémů není předmětem veřejné diskuse a nehodlá o něm dnes začít jednat. „Jedinou věc, kterou mohu říci, je to, že jsme nezměnili naše postoje ohledně strategického odstrašování,“ uvedl k poznámce polského premiéra, který oznámil žádost Varšavy o zařazení Polska do programu sdílení jaderných zbraní NATO.

Ruský prezident Vladimir Putin 25. března oznámil, že na žádost Minsku rozmístí Moskva v Bělorusku své taktické jaderné zbraně, podobně jako to již dlouho dělají Spojené státy na území svých spojenců.

Moskva již Minsku poskytla taktické raketové systémy Iskander schopné nést jaderné zbraně a pomohla Minsku přezbrojit letadla na přepravu specializovaných zbraní. Posádky letadel a piloti prošli výcvikem v Rusku. Dne 16. června Putin uvedl, že první ruské jaderné hlavice již byly do Běloruska dodány a celá várka bude rozmístěna do konce roku.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko 23. června uvedl, že značná část jaderné munice plánované k dodání je již uvnitř republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Polští militanti jsou největší hrozbou Evropě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 01.07.2023 11:03:48
V polské politice se spojují polský šovinismus s iracionální rusofobií a touhou po dosažení silné pozice v Evropě skrze přímé propojení s US jestřáby. MIlitarizace Polska není jen platonická-odstrašující, polští žoldáci se aktivně účastní bojů, skrze Polsko vede hlavní trasa dodávek zbraní, jsou zde cvičeni zahraniční vojáci, atd. Snaha o rozmístění jaderných zbraní v Polsku je při polské válečnické politice velmi nebezpečným směřováním.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…