Polsko navrhuje vyslat mírovou misi na Ukrajinu. Fiala je pro. Jde za prezidentem

18.03.2022 16:26

Premiér Petr Fiala (ODS) bude o podpoře polského návrhu na vyslání mírové mise na Ukrajinu po ruské invazi debatovat s prezidentem Milošem Zemanem i členy vlády. Sdělil to dnes ČTK. Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes uvedl, že formální žádost o vyslání mise podá příští týden na summitu NATO. O tom, že Česko je připravené na debatu o polském návrhu, hovořila dnes při návštěvě Slovenska i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Polsko navrhuje vyslat mírovou misi na Ukrajinu. Fiala je pro. Jde za prezidentem
Foto: Twitter
Popisek: Janez Janša, Mateusz Morawiecki, Jaroslaw Kaczynski a Petr Fiala

„Budu vést debatu o podpoření návrhu Polska jak s prezidentem, tak se členy vlády,“ sdělil ČTK Fiala. O návrhu hovořil tento týden při návštěvě Kyjeva i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Ostřelovanou ukrajinskou metropoli navštívil společně s Fialou, Morawieckým a slovinským premiérem Janezem Janšou. Proti vyslání podobné mise se podle německého tisku ve středu ohradil německý kancléř Olaf Scholz.

Černochová dnes upozornila na to, že není jasné, zda by Polskem navrhovaný krok byl v souladu s mezinárodním právem. „Jediný, kdo může v tuto chvíli poslat modré přilby, je Rada bezpečnosti (OSN),“ řekla. V radě má však právo veta Rusko. Za takové situace je podle ní nutné hledat třeba i nestandardní řešení, které ale bude v rámci mezinárodního práva.

Mimořádný summit NATO, kde budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a společném postupu vůči Rusku, se bude konat 24. března. Na stejný den je plánován i summit Evropské unie.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69685 lidí
Česko je podle ministryně obrany Jany Černochové připraveno na debatu o návrhu Polska, které chce na summitu NATO příští týden požádat o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Černochová to řekla novinářům po jednání se svým slovenským kolegou Jaroslavem Naděm. Ten prohlásil, že chce vyčkat na konkrétní návrh.

„Jediný, kdo může v tuto chvíli poslat modré přilby, je Rada bezpečnosti (OSN). Bohužel pokud je Rada bezpečnosti koncipována tak, že může agresor, Ruská federace, hlasovat sám o sobě a právem veta znemožnit tuto humanitární pomoc, tak se musí hledat nějaké řešení,“ řekla Černochová novinářům.

Podle ministryně je třeba za zmíněné situace hledat i nestandardní řešení, která ale budou v rámci mezinárodního práva.

Slovenský ministr obrany Naď chce vyčkat na konkrétní návrh Varšavy. „V tomto momentu si nedokážu představit, jak by to mělo vypadat,“ řekl. Dodal, že NATO bude dělat všechno pro to, aby nedalo žádnou záminku Rusku zaútočit na kteroukoliv členskou zemi Aliance.

Polsko na následujícím summitu NATO příští týden v Bruselu formálně požádá o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki, napsala agentura Reuters.

O stejném návrhu hovořil tento týden při návštěvě Kyjeva i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, mise by se podle něj měla být schopná sama bránit. Ostřelovanou ukrajinskou metropoli navštívil společně s Morawieckým a českým a slovinským premiérem Petrem Fialou a Janezem Janšou.

Morawiecki nyní před novináři uvedl, že některá opatření, která byla ještě před týdnem nemyslitelná, jsou jen po několika dnech válečného vývoje přijatelná, píše server WNP.pl.

„Když nyní bomby padají čím dál tím blíž k polským hranicím, využijeme to jako argument, jak v kontextu těch nejprogresivnějších návrhů (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, tak našich návrhů formulovaných v Kyjevě,“ řekl Morawiecki i s odkazem na zatím největší a Aliancí nevyslyšený požadavek Zelenského – zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou.

Nedaleko ukrajinského Lvova, který se nachází několik desítek kilometrů od polských hranic, dnes dopadly čtyři ruské rakety. Vypáleny byly zřejmě z Černého moře. Minulou neděli zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí.

Rusko podle Morawieckého musí pochopit, že svrchované státy mají právo si na své území v rámci jeho obrany pozvat, koho chtějí, napsal WNP.pl. Na misi se však nejprve musejí shodnout členské země NATO.

Proti vyslání podobné mise, jak navrhoval Kaczyński, se podle německého tisku ve středu ohradil německý kancléř Olaf Scholz. Naopak Česko je na debatu ohledně mírové mise připraveno, řekla dnes česká ministryně obrany Jana Černochová.

Mimořádný summit NATO, kde budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a společném postupu vůči Rusku, se bude konat 24. března. Na stejný den je plánován i summit Evropské unie.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…