Polsko s Maďarskem nadále odmítají ustoupit v otázce unijního rozpočtu. Do věci se vloží Merkelová

19.11.2020 22:21

Polsko s Maďarskem nadále setrvávají v odmítavém postoji vůči unijnímu rozpočtu, pokud bude čerpání peněz podmíněno dodržováním principů právního státu. Čtvrteční videokonference lídrů zemí Evropské unie průlom nepřinesla. „Německá kancléřka Angela Merkelová nás zase ujistila, že bude i nadále pracovat na kompromisu pro rozpočet EU,“ informuje premiér Andrej Babiš (ANO).

Polsko s Maďarskem nadále odmítají ustoupit v otázce unijního rozpočtu. Do věci se vloží Merkelová
Foto: Úřad vlády
Popisek: Andrej Babiš se setkal s Angelou Merkelovou

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20408 lidí
Maďarsko s Polskem přijetí rozpočtu odmítají zejména kvůli podmínce, která čerpání peněz podmiňuje „dodržováním principů právního státu“. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki na videokonferenci ostatním účastníkům přiblížili přesné důvody pro blokování zatím největšího rozpočtu Evropské unie.

Slovinský premiér Janez Janša se jako jediný veřejně vyjádřil na podporu obou zemí.

Předseda maďarské vlády upozorňuje, že by teze o právním státu umožnila Evropské unii jednotlivé členské státy vydírat, a to například i v jejich postoji vůči migraci. „Po přijetí současného návrhu by neexistovala žádná překážka v propojení vyplácení fondů členským zemím s podporou imigrace a ve vydírání zemí, které se stavějí proti imigraci, rozpočtovými sankcemi,“ uvedl dříve Orbán.

Ostatní státy s podporou Evropského parlamentu však odmítají vytvořit jakékoli ústupky, a hrozí proto, že rozpočet a fond obnovy v celkové hodnotě přes 1,8 bilionu eur (téměř 50 bilionů korun) nebudou schváleny včas. Země v čele s Francií či Nizozemskem dokonce hrozí, že najdou cestu ke schválení krizového fondu bez Maďarska i Polska, a oba státy by tak přišly o desítky miliard eur.

Český premiér informoval, že by kompromis měla vyjednat kancléřka předsedajícího Německa. „Německá kancléřka Angela Merkelová nás zase ujistila, že bude i nadále pracovat na kompromisu pro rozpočet EU, který by byl přijatelný pro všechny státy,“ napsal.

Pokud se rozpočet na období 2021 až 2027 nepodaří schválit do konce letošního roku, začne od ledna platit provizorium vycházející z rozpočtu letošního. V jeho rámci se však budou vyplácet pouze omezené fondy včetně zemědělských dotací či humanitární pomoci. Pozastavilo by se pak financování nových projektů z fondů soudržnosti, z kterého těží zejména Polsko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…