Polský prezident poslal do Česka vzkaz: Nemůžeme Turów zavřít

25.09.2021 6:30

Polsko nemůže uzavřít hnědouhelný důl Turów. Kdyby to udělalo, přišlo by o sedm procent energetického trhu a muselo by kupovat elektřinu z Německa.

Polský prezident poslal do Česka vzkaz: Nemůžeme Turów zavřít
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Polska Andrzej Duda.

Uvedl to polský prezident Andrzej Duda v televizi TVN. Podle prezidenta nelze elektřinu z elektrárny zásobované uhlím z Turówa „žádným způsobem“ nahradit. Hlava státu současně vyzvala k dialogu s Českem.

To zažalovalo Polsko u unijního soudu kvůli porušení unijních předpisů při prodloužení těžby v dole. Tento soud v pondělí nařídil, aby Polsko platilo pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu Kč) za to, že neuposlechlo předběžné opatření okamžitě ukončit těžbu v dole, a to až do konečného rozhodnutí v této věci. Polská vláda přesto odmítla těžbu přerušit.

Na otázku, zda spor o Turów je součástí „širší hry“, Duda odpověděl, že neví a ať si na tuto otázku každý odpoví sám.

„Říkám, jaká jsou fakta. Pokud máme být energeticky soběstační, tak jediná cesta je taková, že bude pokračovat těžba a zásobování elektrárny. Ta dodává elektřinu obrovské části Polska, právě té na jihozápadu,“ uvedl prezident.

Připustil, že „se zatím nedaří“ dosáhnout dohody s Čechy. „Vím, že byly podniknuty různé pokusy. Vím, že premiér (Mateusz Morawiecki) vyvinul velké úsilí v jednáních o této otázce. Ale je vidět, že dosud se nepodařilo dosáhnout žádné dohody, což bohužel taky ukazuje jistou smutnou realitu ve vztazích s naším sousedem,“ řekl.

Na dotaz, zda zatím neúspěšné vyjednávání lze označit za diplomatickou slabost, odvětil, že všechno lze označovat za diplomatickou slabost, ale skutečnost je taková, že při poctivém sousedství by se mělo povést najít východisko – a to se v tomto případě nedaří. Duda dodal, že po celou dobu vybízí k dialogu a myslí si, že by se mělo jednat a hledat řešení. Celá situace je podle něho velice zvláštní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…