Pomáhá uprchlíkům, beseduje po českých školách: Arabové jsou přátelští, pohostinní a slušní lidé

22.08.2017 13:38

Jakub Dostál je mladý muž, který by české veřejnosti rád ukázal Araby v pozitivnějším světle. V rozhovoru pro internetovou televizi DVTV popisoval, že jeho vlastní vztah k Arabům dřív ovlivňovala celá řada předsudků. Změnilo se to až tehdy, když se jel na Blízký východ osobně podívat a zjistil, jak jsou Arabové milí a pohostinní lidé.

Pomáhá uprchlíkům, beseduje po českých školách: Arabové jsou přátelští, pohostinní a slušní lidé
Foto: Vít Hassan
Popisek: U mešity

Aktivista Jakub Dostál už nějaký čas žije v Berlíně a pomáhá uprchlíkům. Byl se také podívat v Izraeli, kde prožil měsíc, a pak se vydal do Jordánska. A na hranicích Jordánska dostal strach. „Snažil jsem se týhle vlně populismu, co byl v médiích, nebo tomu nechci říkat populismus, snažil jsem se téhle vlně strachu z Arabů a z islámu vyhnout. A když jsem byl na té hranici, tak mi došlo, že mám fakt strach, i když mám zkušenosti s uprchlíky a mluvím arabsky, tak mám strach,“ popsal svou zkušenost Dostál.

Po měsíci v arabském světě získal spoustu arabských kamarádů a zjistil, že to jsou velmi přátelští a slušní lidé. „Já jsem potkal spoustu slušných lidí, kteří byli hrozně překvapení, že jsou spojování s Islámským státem, ... což je hrozná stigmatizace,“ kroutil hlavou host

Celý rozhovor naleznete zde.

Svou pozitivní zkušenost s Araby by rád předal dalším českým občanům. K tomuhle pokusu ho prý pohnul i Andrej Babiš (ANO). Dostál si takhle jednou večer pustil pořad Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové o multikulturalismu, byl tam pan Babiš a ptal se lidí, zda si přejí, aby to tu vypadalo jako v Berlíně? Aby se i v Praze vytvořily části, kam se bojí jezdit místní policie?

„A teď já jsem zpozorněl, protože v Berlíně x let žiju. Říkal jsem si, jaká část? Vždyť naopak v Berlíně ta integrace vlastně skvěle funguje. A tak mi došlo, že pokud má někdo na politický scéně takovouhle moc vytvořit strach z Berlína, kam jezdí deset autobusů denně za 270 korun, ... tak jak je teprve jednoduchý vyvolat nějakou představu o Blízkým východě, když je to takhle jednoduchý o Berlíně,“ kroutil hlavou Dostál. 

Při svých cestách se pokusil mluvit s obyčejnými Araby o tom, jak smýšlí o Islámském státě. Lidé, s nimiž mluvil, odmítli, že by jejich islámská víra měla něco společného s Islámským státem. Proto dnes Dostál pořádá besedy na školách a snaží se lidem popsat realitu Blízkého východu na individuálních příbězích.

Zdá se mu ale poměrně složité vytvořit mosty v rozdělené české společnosti. Na svých besedách proto vítá každého, kdo bude otevřený diskusi. Takový člověk prý nemá souhlasit s tím, co bylo řečeno. Podstatné je, že půjde o člověka ochotného diskutovat o těchto otázkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…