Pomluvený Dvořák: Kádrování jak za komunismu. A Berkovec...

11.03.2020 15:00

Ředitel České televize Petr Dvořák považuje za šokující, že poslanec Stanislav Berkovec (za ANO) úkoluje své kolegy v Poslanecké sněmovně, koho mají volit do Rady ČT v závislosti na vazbách k hnutí ANO. Berkovec v e-mailu uvádí vhodné a nevhodné kandidáty, ti nevyhovující jsou v zásadě lidé s pozitivním vztahem k současnému řediteli Dvořákovi. „Bohužel navíc navrací společnost do doby, kdy se odborníci kádrovali podle toho, s kým se stýkají,“ říká Dvořák.

Pomluvený Dvořák: Kádrování jak za komunismu. A Berkovec...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Poslanci dnes volí šestici nových členů Rady České televize a podle Dvořáka je možné, že Berkovcovo jednání může vést k zásadnímu nabourání důvěry v práci sněmovního výboru. Dvořák upozorňuje, že volba je očividně ovlivňována ve prospěch lidí, kteří pomohou hnutí ANO prosazovat konkrétní politické zájmy, ačkoliv by volba měla být vedena podle kritérií nezávislosti a objektivity.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

„Bohužel navíc navrací společnost do doby, kdy se odborníci kádrovali podle toho, s kým se stýkají,“ říká Dvořák v reakci pro server Forum24.cz.

Rada ČT je odpovědná za mediální legislativu a přímo se podílí také na kontrole médií. Členové Rady také budou rozhodovat o novém řediteli České televize v roce 2023, kdy končí dosavadní šéf Petr Dvořák. Před snahou dosadit do Rady lidi loajální premiéru Andreji Babišovi již v minulosti varoval Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek pro demokracii. Uniklý Berkovcův e-mail jim podle Mináře dává za pravdu.

Berkovec za nejhoršího kandidáta označil novináře a bývalého ředitele vydavatelství Economia a Vltava Labe Media Michala Klímu. Mezi doporučené nominanty zařadil Berkovec ekonoma Vladimíra Pikoru, bankéře a šéfa dozorčí rady Českých drah Pavla Kysilku, bývalého šéfa zpravodajství ČT Romana Bradáče či bývalého šéfa ČT Brno Marka Hladkého. Jako neutrálního kandidáta označil třeba novináře Luboše Xavera Veselého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…