Pomoci rozpočtu zlatem? Chalupovo ministerstvo neříká ano, ani ne

08.09.2012 21:56

Ministerstvo průmyslu a obchodu přišlo s nápadem, jak vyléčit státní rozpočet a pomoci státu v dobách krize. Na území České republiky se totiž pod zemí nachází ložiska zlata, jehož hodnotu ministerstvo odhaduje na 400 miliard korun. Záleží však, jak se proti tomu postaví ministerstvo životního prostředí.

Pomoci rozpočtu zlatem? Chalupovo ministerstvo neříká ano, ani ne
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

"Využívání domácích rudních ložisek by bylo v období dluhových krizí i vysoce přínosné pro státní rozpočet," píše se v návrhu surovinové koncepce ministerstva průmyslu a obchodu, na který se odkazuje server Aktuálně.cz. Zlato a další drahé kovy by prý mohly pomoci proti finanční krizi.

Cena zlata totiž během krize neklesla, na rozdíl od ropy. Má to ale překážku, a to ochranu přírody. Ministerstvo životního prostředí totiž v minulých letech podobné pokusy zastavilo, a to na Šumavě, na Mokrsku i ve Zlatých Horách v Jeseníkách.

Podle resortu Martina Kuby je tak nezbytné, aby se "přehodnocení potenciálu domácích rudních ložisek podle nových ekonomických podmínek stalo prioritou věcně odpovědných resortů ministerstva průmyslu a ministerstva životního prostředí". Záleží tedy, co na to Tomáš Chalupa.

"Na ministerstvu neexistuje a neexistovala doktrína, že průzkum žádného ložiska zlata nelze a priori povolit, tedy že nelze stanovit průzkumní území pro tyto účely. Neříkáme svévolně ano, či ne," tvrdí jeho mluvčí Matyáš Vitík.

V koncepci se tak nachází i formulace "zabezpečit ochranu zásob ložisek zlata a ponechat je jako rezervu pro případné ekologicky příznivé využití budoucími generacemi".

Tu ministerstvo životního prostředí podporuje. "Tato ochrana je zajištěna stanovením chráněných ložiskových území, a jak je vidět na stoupající ceně zlata, myšlenka zachování těchto zásob pro budoucí generace rozhodně nebyla špatná," míní Vitík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…