Pomsta médiím: Teď budete citovat ty naše! Nová vláda na Slovensku proti „žumpě“

16.10.2023 19:15

Poslanci nové slovenské vládní koalice složené z vítězné strany Směr-SD, Hlas-SD a SNS plánují poskytnout více prostoru „alternativním médiím“. Těm mainstreamovějším médiím, jmenovitě Denníku N, Aktualitám nebo Markíze, mnozí z nich odmítají poskytovat rozhovory. Poslanec SNS Peter Kotlár uvedená média označil za „hanbu žurnalistiky“.

Pomsta médiím: Teď budete citovat ty naše! Nová vláda na Slovensku proti „žumpě“
Foto: Repro Facebook
Popisek: Poslanec SMERu, Ľuboš Blaha

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
„Neposkytneme odpovědi ‚hanbě žurnalistky‘, jmenovitě SME, Denníku N, Aktualitám, Novému Času, Markíze, JOJ, Ta3, a dokud se nenapraví situace v RTVS (Rozhlas a televize Slovenska), nebudu odpovídat ani této platformě,“ vzkázal serveru Mediaklik poslanec nové koaliční vlády Peter Kotlár ze strany Slovenská národní rada (SNS).

Podpředseda Směru-sociální demokracie – vítězné strany slovenských voleb – Luboš Blaha také promluvil o médiích, která jsou na Slovensku považována za dezinformační. Na Slovensku vidí budoucnost, kdy právě tato média bude citovat i nejsledovanější slovenská soukromá televize TV Markíza. „Proč by se nemohlo stát, že třeba Markíza bude citovat například Hlavné správy, Infovojnu nebo Slobodný vysielač, když bude mluvit o nějaké důležité informaci z vlády? Dovedu si to velmi dobře představit,“ řekl poslanec Směru-SD k médiím, jež on sám označoval za „alternativní“.

„Já si umím představit, že se média na burany vykašlou,“ reagoval na Blahovo prohlášení na sociální síti X Pavel Macko, generálporučík v záloze.

Dalšími poslanci, kteří se rozhodli mainstreamová média bojkotovat, jsou Tibor Gašpar a Roman Michelko.

„Za sebe říkám, že určitě budu ignorovat některá vybraná média, ať už se mě budou snažit kontaktovat sebevíc… Za sebe říkám, že určitě nebudu dávat vyjádření Denníku N, deníku SME, Aktualitám a snad i Rádiu Expres a vybraným televizím, zejména Markíze. Tato média jsou opravdu špičková, co se týče manipulace. Nemá smysl jim dávat nějaký názor, protože ho pak stejně dají do jiného kontextu nebo ho jinak upraví tak, aby vyzněl úplně jinak, než bylo zamýšleno,“ vyjádřil se Gašpar.

„Není to nic oficiálně organizovaného, ale spontánně vzniká nepsaná dohoda, že se nereaguje a nespolupracuje s těmi nejnepřátelštějšími, protislovenskými médii: Denníkem N, SME, Aktualitami nebo rádiem Expres. Některá média včetně velkých televizí, zatím dostala šanci na sebereflexi, ale největší ‚novinářské žumpy‘ si zaslouží bojkot,“ uvedl Michelko.

V reakci na prohlášení mnohých poslanců vydal server Hlavné správy 12. října článek s názvem „Karma je doběhla! Globalistická dezinformační média ochutnají vlastní medicínu“, ve kterém předpovídají, že strany se teď prohodí, a politici naopak nebudou komunikovat s mainstreamovými médii. Doteď se takto politici chovali k těm „alternativním médiím“, připomněl server.

Podpis koaliční smlouvy

„Koaliční smlouva podepsána,“ oznámil předseda vítězné strany slovenských voleb Směr-sociální demokracie Robert Fico na Facebooku.

Koaliční smlouvu ke konci čtrnáctidenní lhůty, která byla poskytnuta pro získání většiny ve sněmovně prezidentkou Zuzanou Čaputovou, podepsali předsedové stran Směr-SD, Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) a Slovenská národní strana (SNS). Strany dohromady získaly 79 křesel ve 150členné sněmovně.

„Dnešním dnem na Slovensku končí vláda nevládních organizací,“ prohlásil Fico.

Směru-SD připadne ve vládě šest resortů a post premiéra. Mezi nimi ministerstvo zahraničí, obrany, spravedlnosti, dopravy, financí a zemědělství.

Hlas-SD získá ministerstev celkem sedm – vnitro, školství, hospodářství, zdravotnictví, informatiky a práce. SNS pak ministerstvo životního prostředí, sportu, kultury a cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já jim velmi nahlas závidím !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehanybal66 , 17.10.2023 9:21:48

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…