Poplatky za znečištění ovzduší zrušeny. Topolánek se raduje

16.02.2012 12:53

Expremiér Mirek Topolánek, dnes v čele výkonné rady Teplárenského sdružení, chválí poslance za to, že zrušili poplatky za znečištění ovzduší. Bylo to podle něj správné rozhodnutí.

Poplatky za znečištění ovzduší zrušeny. Topolánek se raduje
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

"Vážení poslanci, za necelé čtyři miliony občanů druhé kategorie - díky!" napsal Topolánek ve svém článku pro Lidové noviny. Tímto označením Topolánek charakterizuje lidi, kteří využívají kontrolované dálkové vytápění. Jejich opakem jsou občané "první kategorie", kteří mohou vypouštět do vzduchu, co chtějí, a nikdo je nepenalizuje. "Přesně v duchu parafráze, že alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství zamořují někteří z nich své okolí zcela beztrestně i bojovými plyny vznikajícími při spalování plastů," vysvětlil Topolánek.

Po schválení zrušení poplatků za znečištění ovzduší se rozpoutala debata o všemožných lobbistech, kteří na poslance tlačí. Nad tím Topolánek ironicky polemizuje: "Škoda jen, že u nás do rejstříku vyšetřovacích metod nepatří útrpné právo. Pak by bylo možné všechny ty zatracené poslance hájící zájmy svých voličů pořádně natáhnout na skřipec a mučit, dokud nepřiznají, že jim to všechno nakukal ten arcilotr Topolánek a jeho teplárenská lobby."

Stejně jako s loteriemi - lobby vyhrála

Fakt, že je v rozhodnutí politiků patrná podnikatelská lobby, přiznal i ministr financí Miroslav Kalousek. "Mně to hodně připomíná hlasování o loteriích, přiznám se," řekl. "Prostě jsou okamžiky, kdy vláda může navrhnout cokoliv, ale jistá lobby napříč politickým spektrem si stejně prosadí svoje." Návrh podpořili i někteří sociální demokraté, po nesouhlasné vlně ze strany veřejnosti se ale "chytili za nos" a zákon plánují v Senátu stopnout.

Na senátory se chystají i odpůrci zákona. "Přijetí zákona poslanci je tristní. V Moravskoslezském kraji je už několik týdnů smog, který lidem téměř neumožňuje vycházet z domů. Senátory proto oslovíme delší dobu před hlasováním, aby měla i veřejnost možnost získat více informací," uvedla ředitelka sdružení Čisté nebe Markéta Ubíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…