Popularita hejtmanů: Vpředu Hašek, na chvostu Krnáčová

19.02.2015 10:08

Nejpopulárnějším hejtmanem je mezi svými občany jihomoravský Michal Hašek. Naopak vůbec nejhůře je vnímaná v Praze primátorka Adriana Krnáčová. Z průzkumu popularity krajských lídrů také vyplynula stabilní vysoká podpora Jiřího Zimoly nebo komunisty Oldřicha Bubeníčka.

Popularita hejtmanů: Vpředu Hašek, na chvostu Krnáčová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Zeman dostává dárek od Michala Haška

Michal Hašek si v jihomoravském kraji dlouhodobě udržuje vysokou popularitu. V únorovém výzkumu společnosti SANEP jej podpořilo 52,1 procenta respondentů, čímž se stal jediným hejtmanem s většinovou podporou. Oproti předchozímu průzkumu v prosinci si navíc dokázal ještě o několik desetin polepšit.

Jen těsně pod padesátiprocentní hranicí skončil jihočeský hejtman Jiří Zimola, rovněž dlouhodobě velice populární. Na třetím místě jej následuje ústecký Oldřich Bubeníček. Jediného hejtmana z KSČM podporuje v kraji na severu 47,6 procenta dotázaných.

Následují s odstupem olomoucký Jiří Rozbořil a Jiří Běhounek z Vysočiny, který od minulého průzkumu přeskočil zlínského Stanislava Myšáka, který si pohoršil o 1,1 procenta na 36,2 procenta. Následuje Miloš Petera, který si po vystřídání Josefa Řiháka na středočeském hejtmanství pomalu získává důvěru obyvatel, o čemž svědčí i jeho stabilní postup v žebříčku. Aktuálně „trhl“ Martina Půtu. Jediný hejtman z hnutí Starostové a nezávislí ale nejspíš zastavil svůj propad, který následoval poté, co libereckému hejtmanovi, vymezujícímu se proti korupci, bylo sděleno obvinění právě pro tento trestný čin.

Celý průzkum ZDE

Následuje Martin Netolický z Pardubického kraje, kterého podporuje 31,4 procenta. Za ním se umístil Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje, poté už se zisky pod třicet procent plzeňský Václav Šlajs a královéhradecký Lubomír Franc, kterému se ve srovnáních hejtmanské popularity tradičně nedaří.

Na úplném konci pořadí, ale s popularitou 18,1 skončila Adriana Krnáčová, která v prosinci po komunálních volbách vystřídala Tomáše Hudečka v křesle primátora Prahy. V prosinci po nástupu do funkce získala podporu více než 22 procent, za dva měsíce si ale výrazně – nejvíce ze všech krajských lídrů – pohoršila.

V průzkumu se neobjevil karlovarský kraj, kde na konci ledna rezignoval hejtman Josef Novotný a jeho nástupce doposud nebyl zvolen. Úřad dočasně řídí první náměstkyně, komunistka Eva Valjentová.

V průzkumu také SANEP zjišťoval názor veřejnosti na zavedení přímé volby hejtmanů. Jednoznačně pro se vyslovilo 40,5 procenta dotázaných, a dalších 31,9 procenta uvedlo "spíše ano". Jednoznačně proti bylo pouhých 9,1 procenta.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…