Populismus, co nám uškodí. Jiří Pehe je zneklidněn, jde o migraci

15.11.2018 15:15

Politolog Jiří Pehe zkritizoval vládu Andreje Babiše (ANO) za to, že odmítla přijmout za svůj globální pakt o migraci z pera OSN. Pehe považuje toto rozhodnutí za špatné bez ohledu na to, že většinou české veřejnosti bude pravděpodobně přijato kladně.

Populismus, co nám uškodí. Jiří Pehe je zneklidněn, jde o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Vláda přijala odmítavé stanovisko k paktu o migraci. „Vláda projednala postoj České republiky ke Globálnímu kompaktu pro bezpečnou, řízenou a legální migraci. Rozhodla, že se Česko k tomuto dokumentu nepřipojí,“ stojí na facebookovém profilu vlády.

Politologovi Jiřímu Pehemu se stanovisko kabinetu ani trochu nelíbí. Vládě to sice přinese u voličů body, ale politolog a publicista to považuje za populistické gesto, které nám jako České republice v souhrnu uškodí. Jak prý poznamenal už předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, kdyby si politici střední Evropy úmluvu napřed přečetli, stavěli by se k ní pravděpodobně jinak.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

„Kdyby si ji přečetli, zjistili by, že naší zemi i ostatní členy Visegrádu v podstatě ničím neohrožuje, ale naopak může být pro ně docela užitečným nástrojem. Ti čeští politici, kteří proti úmluvě nejvíc brojili, mají sice pravdu v tom, že pakt explicitně nerozlišuje mezi legální a nelegální migrací, ale to činí jiné mezinárodní dokumenty, které tento právně nezávazný pakt nenahrazuje. Jeho primárním cílem také není ustavit migraci jako lidské právo, jak tvrdí český premiér, protože i to je už zakotveno v jiných smlouvách Organizace spojených národů, včetně Všeobecné deklarace lidských práv,“ napsal Pehe v komentáři pro Český rozhlas, který uveřejnil také na blogu serveru Aktuálně.cz.

V paktu podle politologa stojí jen tolik, že i migranti a uprchlíci mají lidská práva a musí se s nimi zacházet důstojně. Vedle toho pakt nabízí nástroje na regulaci migrace. Česko sice není zemí, kam by přicházeli tisíce migrantů, jenže je zemí, ze které lidi odcházejí za prací. A když je pak nepřijmeme, tak podle politologa fakticky ohrožujeme vlastní občany pracující v zahraničí.

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí

„Ti Češi, kteří jsou mimo EU, mohou ale časem zjistit, že jim svým nepřistoupením k migračnímu paktu česká vláda ztížila pozici. Až premiér Babiš bude po příštím setkání s britskými politiky opět vyhlašovat, že jedním z jeho cílů je zajistit, aby práva desetitisíců Čechů pracujících a studujících ve Velké Británii byla respektována i po brexitu, je na místě se ho zeptat, proč tedy jeho vláda nepřijala globální migrační pakt, který by srozumění s Velkou Británií (která pakt přijme) usnadnil,“ varoval Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…