Pořadatel zrušeného Mýdla na Hradě: Zničili by mě, kdybych přijal neférovou nabídku Zemanovy kanceláře

23.08.2017 8:00

„Pan Mynář měl ve smlouvě nabídku 250 účastníků a mně bylo nabídnuto kategoricky maximálně 150 lidí. Tedy není pravda, že mi byly nabídnuty stejné podmínky,“ oponuje režisér a dokumentarista Petr Horký, organizátor Mýdla na Hradě, slovům hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka o férovém přístupu. „Přímo v Jižních zahradách se konaly akce pro více než 150 lidí, ba i pro mnohem více než 600 lidí, jak jsem požadoval já, což lze snadno dohledat na webu, například Prague Food Festival,“ dodává.

Pořadatel zrušeného Mýdla na Hradě: Zničili by mě, kdybych přijal neférovou nabídku Zemanovy kanceláře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad z mostu přes Vltavu

Na sobotu 9. září si naplánoval režisér a dokumentarista Petr Horký Mýdlo na Hradě. Tímto večírkem chtěl reagovat na oslavu narozenin kancléře Vratislava Mynáře v Jižních zahradách Pražského hradu. Založil na Facebooku skupinu Mýdlo na Hradě s úmyslem zorganizovat akci proti papalášismu. A měl úspěch. Přihlásily se mu stovky lidí, na akci vybral téměř 900 tisíc korun. Začátkem týdne však oznámil, že se s Hradem nedohodl na podmínkách, takže akce možná nebude. Hrad mu totiž povolil uskutečnění akce jen pro 150 lidí s tím, že podobný počet lidí byl i na oslavě Vratislava Mynáře. Pro předpokládaných 500 až 600 lidí Hrad Horkému nabídl jiné místo, a to Královskou zahradu, kde loni v červnu slavil narozeniny prezidentův poradce Martin Nejedlý. K tomu řekl pro PL.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček: „Žádný zákaz se nekoná. Byly nabídnuty absolutně férové podmínky. Stejné jako měl pan kancléř. Připomínám, že jeho narozeninové oslavy se zúčastnilo zhruba 150 lidí. Je pouze problém pořadatele, že odmítá tento férový přístup.“

Nemám právo na změny navrhované Hradem přistoupit

Svůj pohled vysvětlil ParlamentnímListům.cz i Petr Horký. „Za mě osobně bych na podmínky Hradu přistoupil rád, pokud by to bylo možné. Pravdou je, že pan Mynář měl ve smlouvě nabídku 250 účastníků a mně bylo nabídnuto kategoricky maximálně 150 lidí. Tedy není pravda, že mi byly nabídnuty stejné podmínky. Ale stejně za sebe nemám právo na navrhované změny z Hradu přistoupit,“ uvedl. Akce je vypsaná na www.startovac.cz, kde se lidé skládají na jejím pořádání. „Tam je od počátku uvedeno, že akce má proběhnout 9. 9. v Jižních zahradách a má být pro 400 návštěvníků. Tím pádem pokud bych z toho cokoliv změnil, vystavuji se riziku právních, a následně i existenčních problémů. Protože přispívající lidé by si tímto mohli připadat ode mě ošizeni a legitimně požadovat vrácení peněz,“ sdělil.

Proto Horký vstoupil do kontaktu se všemi startéry a nabídl jim alternativy. „Mimojiné i náhradní prostor, který mi byl Hradem nabídnut s tím, že kdo nesouhlasí s žádnou změnou, ať si vezme zpět svůj příspěvek. Tím, že už řádově desítky tisíc korun jsou odečteny, se mi potvrzuje, že jsem jednal správně,“ upozornil. „Ohledně podmínek pana Mynáře, jak jsem zmínil výše, on měl ve smlouvě 250 lidí, já mám omezení na 150. Nelze tedy hovořit o tom, že mně byly nabídnuty stejné podmínky jako jemu, to je nesmysl,“ objasnil. „Dále se přímo v Jižních zahradách konaly akce pro více než 150 lidí, ba i pro mnohem více než 600 lidí, jak jsem požadoval já, což lze snadno dohledat na webu, například Prague Food Festival,“ uzavřel Petr Horký.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …