Pořadatelé prvomájového pochodu v Brně čekají až 300 účastníků

28.04.2017 21:33

Pořadatelé brněnského prvomájového pochodu krajní pravice očekávají až 300 účastníků. ČTK to dnes řekl Erik Lamprecht z Dělnické mládeže, která akci svolává. Lidé se sejdou na náměstí Svobody, ačkoliv tam podle tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky nelze mít shromáždění s ohledem na rozsudek soudu kvůli hluku. Antifašisté letos nechtějí pochod blokovat a vybízejí na facebooku k organizování zábavních akcí pod heslem „kdo si hraje, nehajluje“. Půjdou i k ubytovně na ulici Markéty Kuncové vyjádřit podporu nájemníkům, kteří řeší spory s majitelem. Akci v minulosti provázely potyčky a násilí. Pohlídá ji policie.

Pořadatelé prvomájového pochodu v Brně čekají až 300 účastníků
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Na pochod svolaný Dělnickou mládeží zve na svém webu Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Zúčastní se příznivci extremistických organizací z Česka, Slovenska, Polska, Německa i Maďarska, vyplývá z informací na internetu a sociálních sítích. Chtějí vyjádřit podporu ideji „společné Evropy svobodných národů“.

Mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková uvedla, že průvod půjde od nádraží, projde náměstím Svobody a skončí na Zelném trhu. Lamprecht však trvá na tom, že se příchozí sejdou na náměstí Svobody. Tajemník Štika bude na akci dohlížet, stejně jako policie. Štika má pravomoc měnit trasu a v krajním případě pochod i zrušit. „Lze to učinit například tehdy, pokud by v místě padaly rasistické nebo antisemitské projevy směřované k potlačování práv někoho jiného,“ uvedl Štika. Problémy ale neočekává.

V minulosti pochod provázely slovní střety i násilné potyčky a před dvěma lety policie zadržela i 57 odpůrců extremistů. Odpůrci pochodu ale letos blokace nechystají. Naopak nabádají k organizaci zábavních aktivit.

„Chceme svůj čas a energii věnovat důležitějším věcem, než je mobilizace tisíců lidí kvůli pár desítkám nácků. Chceme si První máj užít, ale zároveň upozornit na fakt, že extrémně pravicové myšlenky dnes nejsou pouze výkřiky skupiny lidí pochodující brněnskými ulicemi. Fašistické názory se stávají nebezpečným společenským mainstreamem,“ napsali zástupci iniciativy na sociální síti. Lidé si prý mají pro extremisty připravit divadelní, hudební či taneční vystoupení, zahrát si na módní policii, trumfnout demonstranty v nějakém sportu nebo v kreativitě transparentů, případně je vyprovodit městem v maskách.

Na 17:00 odpůrci pochodu plánují setkání u ubytovny v ulici Markéty Kuncové. „Chceme vyjádřit podporu nájemníkům a iniciativě Chceme bydlet! Ti se před měsícem postavili dlouhodobému vykořisťování ze strany majitele a bojují za své právo na důstojní bydlení,“ uvedli organizátoři.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…