Poradce Fialy mrazivě: Pokud Ukrajina padne, Putin se bude dívat za další hranice. Ty slovenské

24.02.2022 19:10

Ukrajina nebude ruskému vůdci Vladimiru Putinovi stačit, až ji dobude, rozhlédne se za slovenské hranice, uvedl pro Novinky bezpečnostní analytik a poradce premiéra Petra Fialy Tomáš Pojar. Pomoc Západu Ukrajině proto musí být maximální.

Poradce Fialy mrazivě: Pokud Ukrajina padne, Putin se bude dívat za další hranice. Ty slovenské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

Ukrajina je ve válce a boj je podle Pojara nyní pouze na ní. „Putin hrozí, že je ochoten jít do války a máme to brát vážně. Od začátku bylo jasné, že jednotky NATO nebudou vstupovat na území Ukrajiny. Musíme Ukrajině držet palce, aby sestřelila co nejvíce ruských tanků a letadel. My se musíme snažit Ukrajině pomoci, aby ji Rusko neokupovalo,“ dodává.

Pokud Ukrajina padne, Putin se podle Pojara bude chtít rozpínat dál. „V tuto chvíli nám riziko nehrozí. Kdyby však Putin konsolidoval celou Ukrajinu a ovládl ji, bude se rozhlížet za další hranice. A to jsou slovenské. Z podstaty věci to nemůže být jinak.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Rusové se samozřejmě budou chtít rozpínat dál. Prezident Putin to jednoznačně řekl ve svém televizním projevu. Rusko chce naprostý zvrat v Evropě. Chce překreslit bezpečnostní systém v Evropě a obnovit Sovětský svaz, který by se jmenoval Ruská federace. Já pevně doufám, že se mu to nepodaří,“ uvádí poradce předsedy vlády, že Rusko je duší impérium, a to se jako takové musí rozpínat.

„Proto musíme bránit a posilovat hranice Severoatlantické aliance a Evropské unie a být vděčni za to, že jsme členy Severoatlantické aliance a EU a můžeme se cítit v bezpečí,“ dodává.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …