Poradce premiéra Nečase: Až ANO zmizí z vlády, musí přijít velký úklid. A EET bude zralé na zrušení

26.05.2019 14:30

Ministryně financí Alena Schillerová se nedávno vyslovila, že na dokončení třetí a čtvrté vlny EET trvá a vyjádřila přesvědčení, že už je nikdo nezruší. Na její plán si posvítili i na Šafrově webu, podle komentátora Jiřího Sezemského jde jen o další propagandistický slogan, platný po dobu, kdy bude ve vládě ANO. Úklid v bující státní byrokracii bude prý naopak v postbabišovské době nezbytný a žádoucí.

Poradce premiéra Nečase: Až ANO zmizí z vlády, musí přijít velký úklid. A EET bude zralé na zrušení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

„Věřte, že EET už nikdo nezruší, stalo se už součástí ekonomiky,“ tvrdí ministryně Schillerová o projektu premiéra Andreje Babiše, importovaném z Balkánu. Odkazuje i na průzkum veřejného mínění, jenž říká, že evidenci podporuje 68 procent obyvatel. „Operuje, jako obvykle, zjištěním agentury STEM, placeným ministerstvem financí?“ reaguje na její slova Sezemský.

Vyvrací i její slova o tom, že „vláda nejde proti malým“. Podnikatelské svazy prý EET podporují, přičemž ve skutečnosti jde o funkcionáře, kteří s vládou kooperují a dokonce tento projekt veřejně propagují. „Malých podnikatelů a živnostníků, na které vládní byrokracie dopadá nejtíživěji a mnozí z nich už museli s podnikáním skončit, se nikdo na nic neptá,“ zdůrazňuje komentátor.

Schillerová vytváří dojem, že povinný systém evidence tržeb zůstane v českém právním pořádku na věčné časy, dodává Sezemský. Bylo by tedy prý naivní domnívat se, že jakákoli vládní sestava s účastí ANO jeho vlajkovou loď zatratí. „Přitom to byly vlády s ministry tohoto hnutí, kteří rušili důležité už přijaté zákony,“ připomíná s tím, že některé z nich mají velmi nepříznivé dopady na veřejné finance a na podnikatelský sektor.

Ve věcí dokončení EET je však opozice jiného názoru. Tuto věc dnes podporují pouze strany vládní koalice ANO, ČSSD a KSČM, které se spojily „v třídním boji“ proti drobným živnostníkům. „O škodlivosti EET je přesvědčeno i pět ústavních soudců, kteří vydali oponentní stanovisko k rozhodnutí Ústavního soudu z prosince 2017 o stížnosti opozice z řad ODS a TOP 09,“ doplnil Sezemský s tím, že považují tento systém za protiústavní a zrušili by jej úplně a bez náhrady, což platí dodnes.

„Nikdo věrohodně neprokázal ani finanční přínos tohoto projektu, protože hausnumera chrlená vládou, pokaždé jiná, nelze brát vážně a seriózně,“ míní komentátor, podle nějž nemá pro uživatele tento sankční systém žádnou přidanou hodnotu. Poukázal na krach 1600 malých venkovských obchůdků v posledních dvou letech a na další tisícovky bankrotujících hospod a ukončených živností.

Ústavní soudci varují, že pro řadu těchto lidí je EET tou příslovečnou poslední kapkou, která je vyžene z podnikání, což uvolní cestu jejich velkým konkurentům směrem ke korporativnímu, velkopodnikatelskému a dotačnímu státu. Vzniká tak prý malá hyperbohatá elita, a dále pak jen hůře či lépe placení zaměstnanci.

„Přesně to hrozí i po zavedení ještě nesmyslnější třetí a čtvrté vlny EET, dotýkající se stovek tisíc podnikatelů hlavně v oblasti řemesel, služeb a výroby. Zatímco vláda finančně podporuje velké firmy a premiérův přechodně skrytý Agrofert čerpá miliardové dotace,“ doplnil Sezemský, pro kterého zůstává záhadou, kde Schillerová bere svoji jasnovideckou jistotu. „Systém EET nebude jediným zbytečným byrokratickým nástrojem zavedeným Babišovým aparátem, zralým na zrušení poté, co vládu opustí jeho advokáti,“ dodal na závěr Sezemský.

Původní zdroj ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…