Poražený senátor na Jičínsku Táborský z ČSSD podpořil Kalouskova kandidáta. Zde je důvod

11.10.2016 19:33

Obhájce senátorského mandátu na Jičínsku Josef Táborský (ČSSD), poražený v prvním kole voleb, dal podporu do druhého kola kandidátovi TOP 09 Tomáši Czerninovi. Táborský to dnes řekl ČTK. Původně přitom zamýšlel, že nepodpoří Czernina ani jeho soupeře ve druhém kole, starostu Jičína Jana Malého z ANO. Táborský ve volbách skončil třetí se ziskem 14 procent hlasů. Czernina podporuje i další poražený, kandidát ODS Ivan Doležal.

Poražený senátor na Jičínsku Táborský z ČSSD podpořil Kalouskova kandidáta. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

„TOP 09, i když je to pravicová strana, je pro mě čitelná a zřetelná. Vím, co od nich mohu očekávat. ANO pro mě čitelné není,“ řekl Táborský k přehodnocení svého postoje. Když za ním tedy zástupci TOP 09 přišli se žádostí o podporu, rozhodl se jim vyhovět.

Místostarosta Dymokur, lesník a zemědělec Czernin, v prvním kole voleb zvítězil se ziskem 28,51 procenta hlasů. „Podpora demokratických stran mne velice těší a zároveň mi dává možnost být spojovacím prvkem všech demokraticky smýšlejících občanů našeho obvodu,“ uvedl.

Senátorem se na Jičínsku chtělo stát sedm lidí

Malému voliči dali 25,11 procenta hlasů. Malý i Czernin ČTK shodně řekli, že se před senátním finále hodlají zaměřit na pokračování kampaně, v níž chtějí přesvědčit voliče neúspěšných kandidátů, aby dali hlas jim.

O senátorské křeslo na Jičínsku se dále neúspěšně ucházeli třeba učitelka Věra Beranová (KSČM) či bývalý senátor Vladimír Dryml (Úsvit). Senátorem se na Jičínsku chtělo stát sedm lidí, což byl stejný počet jako při volbách v roce 2010.

Táborský před šesti lety zvítězil ve druhém kole se ziskem 54,09 procenta hlasů. Zvrátil tehdy výsledek prvního kola, které vyhrál jeho soupeř Jiří Liška (ODS). Liška byl do té doby senátorem za Jičínsko 14 let od roku 1996, tedy od vzniku senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…