Porošenko mi sám nabízel Donbas, vykládal v Moskvě Putin. Řekl jsem mu, že se zbláznil

06.04.2015 17:13

Ukrajinský prezident Petro Porošenko měl údajně svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi nabídnout, aby se Donbas, který nyní z velké části ovládají proruští separatisté, stal součástí Ruské federace. Měl to oznámit sám Putin na neveřejném zasedání s vedením ruských průmyslníků. Informoval o tom server Prvnízprávy, který vycházel z článku, jenž zveřejnila na svém webu ruská mutace časopisu Forbes.

Porošenko mi sám nabízel Donbas, vykládal v Moskvě Putin. Řekl jsem mu, že se zbláznil
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Porošenko měl Donbas Putinovi nabídnout během jednání normandské čtyřky, která se konala v běloruském Minsku 11. a 12. února. Podle zdroje časopisu, který byl obeznámen se schůzkou, ruský prezident podnikatelům 19. března na utajeném jednání vyprávěl o svém dialogu s Porošenkem: „Řekl mi otevřeně: ‚Vezměte si Donbas.‘ Odpověděl jsem: ‚Jste se zbláznil, nebo co? Nepotřebuju Donbas. Pokud ho Ukrajina nepotřebuje, tak ať potom oznámí jeho nezávislost‘."

Porošenko měl podle Putina dodat, že to ale ukrajinské orgány nemohou odsouhlasit. Pak ruský prezident požadoval, aby ukrajinské orgány zaplatily populaci Donbasu důchody a obnovily bankovní systém.

Putin čeká prohloubení konfliktu na Ukrajině

Putin měl na utajeném jednání s průmyslníky také vyjádřit pochyby, zda se podaří minské dohody naplnit. Ruský prezident ale spíše očekává prohloubení konfliktu. Podle něj ukrajinská strana nemá zájem o jeho urovnání, protože nepředložila zákon o amnestii proruských separatistů. Zákon o zvláštním postavení Doněcka a Luhanska je podle ruského prezidenta fikcí a žádná autonomie v těchto oblastech nebude.

Evropští lídři vidí, že Ukrajina ničí minskou dohodu, zostření konfliktu je výhodné pro USA, které chtějí rozdělit Rusko a Evropu, řekl Putin. Zároveň firmy varoval, že je nepravděpodobné, že se sankce zruší v nejbližších letech.

Experti: Je nepravděpodobné, že by něco takového Porošenko řekl

Nicméně experti, které Forbes oslovil, o slovech Putina pochybují. Michail Minakov, šéf kyjevského Fondu kvality, na adresu Putina uvedl, že to považuje spíše za „prezidentovu imaginaci“. Podle něj je nepraděpodobné, že by Petro Porošenko reagoval takovým tónem, protože ukrajinský vůdce „vede skupinu politiků a podnikatelů velmi pragmaticky“.

V případě, že by něco takového navrhl, došlo by k prudkému snížení prezidentovy popularity. Stejně tak ji za nepravděpodobnou považuje vědecký ředitel HSE Jevgenij Jasin a řekl, že šlo možná o vtip.

Celá zpráva je v češtině ZDE

Celá zpráva v ruštině je ZDE

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…