Porošenko přijel do Mariupolu a separatistům vzkázal, že utrpí drtivou porážku

08.09.2014 17:46

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes přicestoval do přístavního města Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Oznámil to prezidentův mluvčí. Město leží na frontové linii mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty. Mezi oběma stranami nyní platí příměří, k jeho porušení však prý došlo i během prezidentovy návštěvy.

Porošenko přijel do Mariupolu a separatistům vzkázal, že utrpí drtivou porážku
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Je to naše ukrajinská země, nedáme ji nikomu,“ zdůraznil Porošenko a dodal, že nařídil posílit obranu Mariupolu raketomety, tanky a letectvem, aby nepřítel utrpěl „drtivou porážku“.

„Když jsme přijeli, začali ostřelovat kontrolní stanoviště na silnicích. Mysleli, že nás zastraší, ale nikdo se jich nebojí,“ uvedl prezidentův mluvčí na Twitteru.

Mariupol leží na cestě z Ruska ke Krymu

O půlmilionové město na pobřeží Azovského moře ležící na cestě z Ruska k anektovanému Krymu se ještě nedávno bojovalo. Separatisté označili dobytí města za cíl své protiofenzivy, kterou rozpoutali koncem minulého měsíce, podle Kyjeva a NATO za přímé účasti ruských jednotek. Avšak svého cíle nedosáhli před pátečním příměřím.

Mariupol, který je pro ukrajinskou ekonomiku důležitý kvůli zdejším ocelárnám, zůstal v rukou vládních sil, které se však o víkendu dostaly pod palbu i z těžkých zbraní. Zahynula jedna civilistka, čtyři další lidé utrpěli zranění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…