Portál vytáhl do boje proti exekucím hodně drsnou zbraň. Zprávu, že se upálily desítky lidí

08.10.2013 16:27

Velmi drsně upozorňuje na problematiku exekucí v Česku webový portál Evropský rozhled. Článkem, který zaujal tisíce lidí, kteří jej dále sdíleli i na sociálních sítích, vypustil do světa informaci o tom, že se v sobotu v pravé poledne na Václavském náměstí v Praze upálilo 40 osob.

Portál vytáhl do boje proti exekucím hodně drsnou zbraň. Zprávu, že se upálily desítky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tady se již nedá nic dělat.

 

Zpráva obsahuje i další detaily toho, co se dělo a až v samém závěru šokovanému čtenáři sděluje, že jde o novinářskou kachnu. Drsným popisem vyfabulovaného příběhu však chtějí autoři článku upozornit na dlouholetou a stále se neměnící situaci v českém exekučním řádu, který sice méně dramaticky, ale přesto vede do záhuby stále více lidí.  

„Dnes v pravé poledne se na Václavském náměstí v Praze hromadně upálilo 40 osob, mezi nimi 10 dětí a mladistvých. Policisté Václavské náměstí zcela uzavřeli a na případ uvalili informační embargo. Hlavní zpravodajské agentury dostaly pokyn o tragédii mlčet, redakce hlídají narychlo povolaní vojáci,“ začíná zpráva, která vyděsila mnohého čtenáře. A pokračuje ve stejném duchu dál.

„Přes rozsáhlé informační embargo na veřejnost prosakují informace o průběhu tohoto hrůzného činu. Mladé rodiny s dětmi se zúčastnily neohlášené demonstrace proti exekutorům. Když je policisté vyzvali k rozpuštění nepovoleného shromáždění, každá z rodin se polila benzínem a zapálila. Turisté, kteří byli v inkriminovanou dobu na místě neštěstí, uvádějí, že děti umíraly v objetí svých rodičů.

Tento nejkrutější způsob smrti mladé páry s dětmi zvolily proto, že je exekutoři a jim nápomocné soudy odsoudili k tiché a pomalé smrti vyhladověním a umrznutím, protože včas neuhradily nedoplatky za elektřinu. Až 70 procent z dlužné částky tvořily poplatky za distribuci elektřiny, které se řídí platným cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu. Stalo se tak v den narozenin zesnulého prezidenta Václava Havla, na místě, kde se před čtyřiačtyřiceti lety upálil Jan Palach,“ uvádí se v informaci. Až pod ní je pak pro konsternovaného čtenáře, který dočetl až sem, uvedeno kurzívou pod čarou, že právě dočetl novinářskou kachnu.

I když takto dramaticky lidi hromadně nezemřeli, kvůli exekucím tu umírají

Co k tomu autory vedlo? „Pravdou zůstává, že takových ‚upálených‘ lidí včetně naprosto nevinných dětí máme v republice už tisíce. Ale protože se každý z nich zabil v různých koutech republiky, jejich smrt nikdy nevzbudila tolik mediální pozornosti, jako kdyby se po čtyřicítkách upálili přímo v centru Prahy,“ dodali ke zprávě, která určitě nemohla ponechat nikoho chladným.

Do jaké míry však sehraje nějakou roli v případných změnách, je otázkou. Už v minulosti byly zaznamenány podobné (jen o něco málo drastické) pokusy upozornit na hrůzu tohoto systému, například s rozvěšením oběšenců (loutek) v ulicích města. Objevují se i různé iniciativy a aktivity – jako například dokonce výzvy k exekuční domobraně, která se má ale odehrávat pod taktovkou platných zákonů – nicméně změna k lepšímu, která dlužníky malých částek nebude setrvale ničit, na obzoru, jak se zdá, dosud stále není. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…