Posel z Vatikánu na Velehradě: Musíte pomáhat uprchlíkům. A taky bojovat s korupcí

05.07.2017 15:15

Ke spravedlnosti a zdravým způsobům ve společenském a politickém životě, mezi které patří zvláště boj proti korupci, vyzval dnes při slavnostní bohoslužbě na Velehradě kardinál Marc Ouellet, píše ČTK. Jeden z nejvýše postavených mužů Vatikánu vybídl věřící také k pomoci uprchlíkům a nemocným.

Posel z Vatikánu na Velehradě: Musíte pomáhat uprchlíkům. A taky bojovat s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Jeden z nejvýše postavených mužů Vatikánu vybídl věřící také k pomoci uprchlíkům a nemocným. Bohoslužbě, která se na moravském poutním místě pravidelně koná u příležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje, přihlíželo za příjemného počasí zaplněné nádvoří před bazilikou.

Právě význam Cyrila a Metoděje při šíření víry, kultury a vzdělanosti Ouellet ve svém kázání několikrát vyzdvihl. „Vzdáváme úctu těmto dvěma svatým misionářům řeckého původu, jimž se podařilo předat vašim předkům nový život Evangelia způsobem tak účinným, že se stal zásadním nejen pro vás, ale také pro všechny slovanské národy, ba pro celou Evropu,“ pronesl k věřícím Ouellet.

Oba bratři přišli na Velkou Moravu v roce 863 na žádost knížete Rastislava. Místní obyvatele začali učit křesťanské víře v jejich jazyce. Podle Ouelleta se Cyril s Metodějem této výzvě zcela oddali. „Vytvořili abecedu, přeložili evangelia, sepsali bohoslužebné a katechetické knihy. Využívali zároveň odvážných metod, s neochvějnou trpělivostí vedli dialog v prostředí, které nebylo vždy poklidné, a zároveň se vždy znovu těšili podpoře římských papežů,“ uvedl Ouellet.

Dnešní Evropa je pod nadvládou relativismu a nihilismu

Kardinál citoval i slova bývalého papeže Jana Pavla II., podle něhož dílo, které po sobě oba bratři zanechali, zůstává pro církev a pro misionáře v každé době vzorem. Zároveň vzpomenul papežovu návštěvu na Velehradě v roce 1990.

Dnešní Evropa je pod nadvládou relativismu a nihilismu. Pozbyla dědictví svých základních hodnot vycházejících z Bible, hodnot, které nám byly po staletí předávány příkladnými postavami světců, hledačů a misionářů, uvedl.

Českou republiku označil jako zemi s dlouhou křesťanskou tradicí, která také zná riziko sekularizace a relativismu. „Nesmíme si nechat vzít naději, která je pokladem obsaženým v Kristově evangeliu. To nám také připomíná velký moravský kardinál Špidlík, který je pohřben v této bazilice, vynikající postava vašeho lidu, kterou obdivuji. Je mi radostí a ctí, že jsem ho osobně znal,“ podotkl Ouellet.

V 15:00 hodin začne ve velehradské bazilice ještě mše svatá byzantsko-slovanského ritu. Povede ji Ladislav Hučko, titulární biskup orejský a apoštolský exarcha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…