Poškození dolaru jako hlavní měny. Prestižní list o sankcích

31.03.2022 12:29

Sankce proti Rusku mohou ve světě povzbudit trendy k odklonu od dolaru jako rezervní měny, říká natvrdo jedna z nejvyšších představitelek Mezinárodního měnového fondu. I když americká měna jako světové rezervní platidlo číslo jedna nejspíš vydrží, čím dál více se budou rozmáhat mezinárodní platby v jiných měnách.

Poškození dolaru jako hlavní měny. Prestižní list o sankcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Náměstkyně generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu Gita Gopinathová varuje, že sankce uvalené na Rusko hrozí zničením dominance amerického dolaru a fragmentací mezinárodního měnového systému.

Podle Gopinathové hrozí, že sankce oddělí několik menších měnových bloků vycházejících z obchodních aliancí a dolar tak přestane být dominantní světovou měnou.

„I v tomto prostředí by dolar zůstal hlavní světovou měnou, ale fragmentace na menší úrovni je docela možná,“ řekla dvojka MMF pro Financial Times. Již nyní podle ní sledujeme, že v mezinárodním obchodě dochází k vyjednávání o měně, kterou je placeno.

Rusko o snížení závislosti na dolaru usiluje dlouhodobě, intenzivněji od roku 2014 a sankcemi v souvislosti s anexí Krymu. Zhruba pětinu svých rezerv však stále má v dolarech, značnou část z toho v cizích bankách. A to v zemích, které se nyní pokoušejí Moskvu společně izolovat od globálního finančního systému.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Podle expertky MMF bude důsledkem, že i centrální banky ostatních zemí budou muset diverzifikovat svá aktiva do většího množství měn. „Teď mají tendenci hromadit rezervy v těch měnách, se kterými samy obchodují se světem a ve kterých si půjčují. Takže můžete vidět, jak se některé přesouvají směrem k dalším měnám,“ vysvětluje.

Dominance dolaru byla dlouhé roky podporována mezinárodními finančními institucemi, důvěrou trhů i faktem, že je volně směnitelný. Silnou pozici si podle Gopinathové udrží i nadále. V posledních dvou desetiletích jeho podíl na mezinárodních finančních rezervách poklesl ze 70 procent na 60, jiné měny naopak posilují.

Zhruba čtvrtinu tohoto poklesu má mít na svědomí čínský juan. Nečeká se ale, že by právě čínská měna nahradila dolar v pozici dominantní rezervní měny. „To by vyžadovalo plnou směnitelnost, otevřené kapitálové trhy a podporu od mezinárodních institucí. A to je velmi dlouhodobý proces,“ uvedla první náměstkyně.

Válka na Ukrajině podle ní přinese změny především v akceptaci digitálních financí, včetně kryptoměn. To představuje pro mezinárodní finanční instituce nové výzvy, zejména v regulaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…