Poslali jste roušky k ničemu! Na Babiše a vládu míří obvinění

16.09.2020 13:27

Pět roušek a jeden respirátor pro každého občana nad 60 let. Opatření, které si vymyslela vláda, ale do praxe ho musí uvést Česká pošta. Ovšem dle Tomáše Cikrta, šéfredaktora Zdravotnického týdeníku, je zde podstatný háček. Způsob, kterým je Česká pošta posílá, totiž dle něj znamená, že jsou roušky znehodnoceny. A přišla i další kritika, prý byly pořízeny moc draho.

Poslali jste roušky k ničemu! Na Babiše a vládu míří obvinění
Foto: Repro Facebook
Popisek: Pět roušek a respirátor z vládního balíčku

Cikrt vychází z fotografií zveřejněných samotnou Českou poštou o víkendu.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí
Česká pošta respirátor a pět roušek zasílá v obálkách. Což ovšem znamená, že musí roušky vyndat z původního balení. A právě v tom dle Zdravotnického deníku tkví kámen úrazu. V Česku je zacházení s ústenkami, oficiálně se „zdravotnickými obličejovými maskami“, regulováno zákonem.

„Na cestě mezi výrobcem a koncovým uživatelem by v žádném případě nemělo dojít k poškození či dokonce odstranění originálního obalu zdravotnického prostředku. Zároveň musí být konečnému uživateli dodány společně s danými rouškami i veškeré informace od výrobce, které se týkají správného použití (např. správný postup nasazení roušky; informace, zda je rouška jednorázová; instrukce týkající se likvidace použité roušky apod.). Pokud je rouška kýmkoli vybalena z originálního balení a současně konečný uživatel neobdrží návod k použití, který výrobce vydal, pak se taková rouška stává podle § 76 odst. 1 písm. c) zákona o zdravotnických prostředcích nepoužitelnou a jako taková by měla být zlikvidována,“ vysvětluje Jakub Král ze společnosti Porta Medica, jehož Zdravotnický deník oslovil.

Česká pošta ovšem nelikviduje, nýbrž rozesílá, tak, jak si Andrej Babiš přeje. Roušky a respirátory pochází ze zásob ministerstva vnitra a Česká pošta prý nedostala žádné konkrétní instrukce, jak má seniorům zdravotnický materiál zasílat. „Žádné pokyny, jak zacházet s rouškami, jsme nedostali, nikdo s námi způsob distribuce nekonzultoval. Česká pošta je distributor roušek a respirátorů, nikoli odborným garantem tohoto materiálu,“ řekl mluvčí České pošty Zdravotnickému deníku. O likvidaci se dle něho určitě neuvažuje.

Do hry se ale může a možná i musí vložit Státní ústav pro kontrolu léčiv, jenž má za úkol kontrolovat zacházení se zdravotnickými prostředky, dávat napomenutí, pokuty a likvidovat znehodnocený materiál. „V pondělí jsme zahájili v České poště kontrolu,“ potvrdila ředitelka ústavu deníku.

Dle již zmíněného Krále mohou být roušky znehodnocené a představovat riziko: „V lepším případě jich část nemusí správně fungovat, tedy chránit uživatele a především jeho okolí před nákazou, v horším případě může být taková rouška přímo zdrojem zdravotního rizika. V tomto ohledu jsou na tom alespoň o trochu lépe ty respirátory, pokud platí, že tyto jsou samostatně zabaleny v průhledných transparentních obalech po jednom kusu,“ říká a dodává, že pokud by někomu vznikla na základě použití zdravotní újma, může z toho být vyvozena i trestněprávní odpovědnost.

Jak Česká pošta sama uvedla, zaměstnanci mají prý při obalkování rukavice, roušky a dezinfekční spreje a jednotlivá pracoviště, kde se obálkuje, byla speciálně dezinfikována. Jenže to na tom, že byly roušky vybaleny a zbaveny informačního materiálu, nic nemění.

A objevila se i další kritika, od starosty Zákup Radka Lípy. Totiž cena balíčku. „Do schránek seniorů 60+ dorazil vládní balíček první pomoci. Ten měl dorazit na jaře... ale to nebyly volby. Na jaře jsme se o sebe museli postarat sami. Teď jsou ale volby za dveřmi tak hurá se rozdat potřebným, z cizího krev neteče. Krásné gesto, ne,“ reagoval sarkasticky.

„Co je sakra zarážející je cena tohohle vládního balíčku. Rouška 8,20 Kč/ks a respirátor 53 Kč/ks. Kdyby naše nejlepší vláda nakoupila na podatelně v Zákupech, tak měla roušku za 4 koruny a respirátor za 25 korun. Míň jak za půlku, ušetřilo by se 150 milionů... ale ty by chyběly jinde, bohužel,“ poznamenal zákupský starosta s tím, že by možná dokázal obstarat i množstevní slevu.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…