Poslali mě do krvavého mlýnku. A řekli mi, že to je cvičení. Závažné výpovědi o konfliktu na Ukrajině

12.09.2014 14:06

Ruská novinářka Anna Němcovová popisuje v reportáži pro americký magazín Newseek očitá svědectví ruských vojáků bojujících na ruské frontě i reakce příbuzných, jejichž synové a manželé se z fronty nevrátili.

Poslali mě do krvavého mlýnku. A řekli mi, že to je cvičení. Závažné výpovědi o konfliktu na Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

„Ludmile Malininové se ještě teď třese hlas, když popisuje, jak byla svědkem utajeného pohřbu v malém městečku Sudislavskoje, které se nachází ve středním Rusku. Asi v osm hodin večer zaparkoval na hřbitově nacházejícím se pár metrů od jejího dřevěného domku vůz. Řidič nechal zapnutá světla a několik mužů začalo rychle kopat hrob. 'Jako kdyby to byli zloději, kteří něco skrývají,' říká paní Ljudmila. Hluk a světlo přimělo vyjít z blízkých domků i další sousedy a ti začali diskutovat, proč by někdo pohřbíval příbuzného v tak pozdní hodinu. Kdosi poznamenal, že jde navíc o část hřbitova vyhrazenou zemřelým ve válce,“ přináší Němcovová výpověď očitého svědka utajeného pohřbu.

„Zatímco se v NATO rozhodovalo, jak vyřešit konflikt na Ukrajině a Vladimir Putin vyjednal příměří s Ukrajinou, ruská společnost čelí zprávám o utajených pohřbech vojáků zabitých na Ukrajině. Jejich počet za období mezi 12. srpnem a 2. zářím podle příbuzných dosáhl 200. Manželky vojáků používají pro mrtvé vojáky v pozinkovaných rakvích speciální termín, říkají jím 'náklad 200'. Rusům se tak opět vracejí vzpomínky na podobné události spojené s válkou v Afghánistánu před třiceti lety,“ konstatuje Němcovová.

„Jeden z vojáků, který sloužil na Ukrajině, popisuje své zkušenosti z fronty, a těch několik srpnových týdnů hodnotí jako nejdelších ve svém životě. 'Když jsme jeli ve vlaku do Rostova, tak jsme věřili, že nás čeká běžné cvičení. Kdybych věděl, že jedeme do války, utekl bych domů, protože mám dvě malé děti,' přiznává výsadkář z 331. pluku 98. gardové výsadkové divize. Dále tvrdí, že ostatní vojáci měli pro Putinův záměr prosadit založení Nového Ruska jen velmi malé pochopení. Sugestivně popisuje, že oni a jeho kamarádi ve zbrani za dobu pobytu na frontě zestárli o několik let. Tolik strachu ze smrti prý nikdy nezažili,“ píše Němcovová.

„Vojáci byli nuceni se po skončení akce obléci do falešných uniforem, které jim za jejich vlastní peníze musely koupit jejich manželky. Nikdo vojákům nedal k podpisu dokumenty, kde by bylo upraveno, že budou nasazeni na území cizího státu. 'Nikdy jsem se nezavázal k tomu, že budu bojovat na Ukrajině. Nemohl jsem proti tomu ale nic dělat. Stejně by nás poslali zpět do toho krvavého mlýnku na lidské maso. Kdyby ovšem tohle řekli při podpisu smlouvy, nikdo z nás by se ani za těch 1000 dolarů nenechal smažit v ukrajinském pekle,' říká třicetiletý důstojník, který si nepřál zveřejnit své jméno,“ přináší Němcovová názor ruského vojáka.

Celý text  v angličtině najdete ZDE.

Používání falešných uniforem ruské experty na vojenství nepřekvapuje. Jeden armádní analytik žijící v Moskvě připomíná podobné „maškarády“ v průběhu války v Afghánistánu či Čečensku. „Naše vojenské akce jsme takto prováděli na Blízkém východě i Africe už v dřívějších dobách. Putin nepřišel s ničím novým,“ sdělil magazínu Newsweek expert, který si nepřál být jmenován. Zatímco vojáci měli zakázáno volat svým příbuzným, používat internetové sítě a diskuzní chaty, ruští civilisté sledovali na internetu videa zveřejněná matkami a manželkami, ve kterých žádají v slzách Putina, aby ve jménu Boha pustil jejich syny a manžely domů,“ zmiňuje Němcovová marnou snahu rodin ruských vojáků.

Každý den časně ráno se manželky výsadkářů, kteří byli údajně v Rostově na cvičení, shromáždily v ulici, kde sídlí výsadková divize, aby se dozvěděly nové zprávy o osudu svých blízkých. Ženám se totiž mnohdy podařilo spojit se s nimi telefonicky a dozvěděly se tak celou pravdu. „Můj syn mě požádal, abych za něj zapálila svíčku, než jej znovu odveleli zpět na ukrajinské bojiště,“ vypráví vyděšená matka jednoho z vojáků Veronika Tsirujevová.

„Invaze na Ukrajinu vlastně probíhá již od dubna, kdy profesionálně vypadající milice v zelených uniformách obklíčily administrativní budovy ve Slavjansku. 'Jsme slušní zelení mužíčci narození v SSSR. Je to stejné jako na Krymu,' pozradil tehdy jeden z nich magazínu Newsweek. Jejich velitel Anatolij Starosten tehdy prohlásil, že velmi oceňuje pomoc od ruských speciálních sil. 'Je tu s námi asi šedesát špičkově vycvičených profíků, skutečně velmi dobře vycvičených,' doplnil velitel 'slušných zelených mužíčků'. Ruské speciální síly se rovněž zmocnily televizního vysílače, takže místní obyvatelé mohli sledovat pouze ruské státní kanály, které fakticky řídí Kreml,“ popisuje Němcovová události ve Slavjansku.

„Nebylo to příliš dlouho před tím, než do Ruska dorazilo prvních 31 zemřelých 'dobrovolníků'. Novináři potom mohli sledovat na nádvoří Kirovské nemocnice v Doněcku, jak si lékaři se separatisty šeptají nad dřevěnými rakvemi, že je třeba je zatím dát stranou a zjistit, kam mají poslat jejich ostatky. O této skutečnosti neinformovaly žádné ruské státní kanály. Trvalo mnoho dní, než se podařilo prolomit bariéru mlčení přibuzným zemřelých a pohřešovaných,“ pokračuje Němcovová v popisu bezvýchodné situace.

„Na tento měsíc naplánovali nejvyšší ruští velitelé cvičení jaderných sil. Kreml varoval Západ, aby nepříjímal Ukrajinu do NATO, zatímco Západ zahájil společné vojenské cvičení na západní ukrajinské hranici. Mezitím Putinovi poradci umožnili úpravou doktríny usnadnit použití jaderných zbraní, ruská média neustále chrlí protiamerickou propagandu a velitelé připravují vojáky na možnou válku proti Spojeným státům a NATO,“ shrnuje Němcovová lapidárně současné dění.

„Na závěr se vraťme zpět do vesnice Sudislavskoje, kde se rychle rozšířily zprávy o původně utajeném pohřbu. Šly dům od domu, až se zjistilo, že šlo o Dmitrije Kustova, který sloužil v armádě od loňského roku,“ prozrazuje Ludmila. Jeho rodina o tom z neznámého důvodu nebyla informována. Dmitrijův život skončil předčasně uprostřed války, v cizí zemi na konci července. 'Nežil příliš dlouho,' říkají místní o dvacetiletém mladém muži, který byl tiše a bez vojenských fanfár za soumraku pohřben,“ uzavírá Němcovová v dojemném duchu svoji reportáž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…