Poslance čeká hodně práce: Důchody, výživné a ochrana firem

20.10.2020 6:30

Sněmovna dnes zřejmě pošle do závěrečného schvalování návrh na poskytnutí příspěvku 5000 korun všem důchodcům. Ve druhém čtení je také například zavedení státních alimentů za neplatiče výživného na dětí a předloha, která by měla ochránit české firmy před nežádoucím převzetím rizikovými investory z ciziny.

Poslance čeká hodně práce: Důchody, výživné a ochrana firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Schůze začne odpoledne, návrh programu se může změnit. Poslanci se sejdou vzhledem k epidemii nového koronaviru opět v polovičním počtu. V úvodu schůze složí slib nový poslanec Jaroslav Vymazal, který v dolní komoře nahradí Miroslavu Němcovou (oba ODS). Němcová byla zvolena senátorkou a sněmovní mandát jí zanikl.

Poskytnutí příspěvku 5000 korun starobním a invalidním důchodcům i lidem s pozůstalostní penzí podpořil sociální výbor beze změn. Stejně se vyjádřil k náhradnímu výživnému za neplatiče alimentů. Stát by vyplácel podle vládní předlohy nejvýše 3000 korun měsíčně, které by po dlužníkovi vymáhal. Do závěrečného sněmovního kola by se mohl dostat také zákon o evidenci skutečných majitelů, jež by mohl podle části politiků nahrát premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o střet zájmů.

Do programu schůze by se měla dodatečně dostat pětice vládních předloh reagujících na epidemii nového typu koronaviru. Jde například o změny v ošetřovném, o prodloužení úlev pořadatelům zrušených kulturních akcí, o příspěvek ekonomicky postiženým podnikatelům a o odklad elektronické evidence tržeb. Poslanci by mohli projednat tyto návrhy zkráceně ve středu odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…