Poslanci Úsvitu se distancují od Okamury za jeho výrok o táboru v Letech

09.08.2014 14:44

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury dosud vystupoval jednotně. Server Lidovky.cz si ale všímá toho, že tuto soudržnost nyní narušily výroky šéfa hnutí o romském koncentračním táboře v Letech, které pronesl v anketě pro ParlamentníListy.cz. Třem z poslanců z Okamurova hnutí se totiž nelíbí, že o něm mluvil jako o mýtu nebo lži.

Poslanci Úsvitu se distancují od Okamury za jeho výrok o táboru v Letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Koncentrační tábor v Letech je podle Lidovek.cz pro Úsvit horkým tématem. Někteří poslanci slova předsedy hnutí Okamury opatrně obcházejí a vysvětlují je jako nešťastnou formulaci, jiní se od něj jasně distancují. „Je to nepřijatelné, žijeme v 21. století, tak bychom se k sobě měli chovat jinak,“ řekl Marek Černoch.  

„Prohlašuji tímto zcela kategoricky, že odsuzuji jakékoli projevy xenofobie, rasismu nebo politického extremismu," cituje server Lidovky.cz z tiskového prohlášení dalšího z poslanců Úsvitu Milana Šarapatku. „Co se týká vyjádření ohledně romského tábora v Letech, považuji ho za nešťastné a zlehčování nacistického násilí za velmi nebezpečné. Odporuje mým názorům a mému přesvědčení, stejně tak jako historické pravdě. Jednoznačně se od něj proto distancuji,“ napsal.

Poslanec Marek Černoch se rovněž vymezil vůči Okamurovým výrokům. „Vyhlazování etnických skupin byl holokaust bez ohledu na národnost a nelze tyto skutečnosti zpochybňovat. Nezáleží na tom, kdo nebo jakým způsobem v tomto táboře zemřel, ale že se to vůbec stalo. Nepopírejme a neznevažujme podobné události a temná historická fakta," uvedl k výrokům svého šéfa.

Většina klubu má údajně „jiné názory“ než předseda hnutí

A do třetice se ozvala i poslankyně Olga Havlová. „Od těch výroků se určitě distancuji, nelíbily se mi,“ uvedla. Okamurovy názory pro ni ale nejsou důvodem k rozchodu s hnutím. Většina klubu má podle Havlové „jiné názory“ než předseda hnutí. „Tyto věci proto ještě rozebereme v poslaneckém klubu po jednání sněmovny,“ dodala.

Výroky předsedy hnutí, o kterých informovala většina médií, už dříve odsoudila celá řada politiků. Okamura teď čelí i trestnímu oznámení. Podal jej lidovecký politik Šimon Heller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…