Poslanci budou volit televizní radní. Vrátí se Šarapatka?

23.03.2022 6:31

Sněmovna dnes bude schvalovat samostatný trestný čin působení v nestátních ozbrojených skupinách, za který by hrozilo až pětileté vězení. Poslanci také budou volit kandidáta na jmenování do čela Nejvyššího kontrolního úřadu a radní České televize a Českého rozhlasu.

Poslanci budou volit televizní radní. Vrátí se Šarapatka?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zdeněk Šarapatka

Nový trestný čin nazvaný "účast na nestátní ozbrojené skupině zaměřené na působení v ozbrojeném konfliktu" nebude vyžadovat, aby byl pachatel formálně členem takové skupiny. Postačí, když do daného státu odcestuje s úmyslem zapojit se do bojové činnosti uskupení. Sněmovna nejspíš odmítne připojit k novele návrh opozičního hnutí SPD na změnu v nutné obraně známou jako "můj dům, můj hrad".

Prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu bude pravděpodobně dál Miloslav Kala. Do sněmovní volby ho navrhly všechny strany vládní koalice, jež mají v dolní komoře většinu hlasů. Opoziční ANO nominovalo poslance Romana Kubíčka. Prezidenta kontrolního úřadu jmenuje prezident republiky.

V 15členné Radě České televize by měli poslanci obsadit hned šest volných míst. Vybírat budou i nástupce Hany Lipovské, kterou Sněmovna loni v září odvolala v souvislosti s její kandidaturou do dolní komory za Volný blok. V devítičlenné rozhlasové radě se uvolnilo jedno místo poté, co na tuto funkci rezignoval před volbami lídr pražské kandidátky SPD Josef Nerušil.

O uvolněná místa v Radě České televize se uchází například bývalý výrazný radní Zdeněk Šarapatka, dále například farář Zbygniew Czendlik nebo aktivistka Monika MacDonagh Pajerová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…