Poslanci dostanou na cestování v letošním roce 25 milionů korun

04.01.2012 11:40

Zahraniční cesty politiků budou letos stát až 25,5 milionu korun. Představitelé České republiky se mají podívat do Indonésie, Jižní Korey, Spojených států nebo do Vatikánu. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) to je stejná částka jako minulý rok a navíc došlo k omezení zahraničních cest.

Poslanci dostanou na cestování v letošním roce 25 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Sněmovna se musí vypořádat s desetiprocentním snížením rozpočtu. Výjezdy se také musejí omezit. Podle Zaorálka by se drtivá většina měla omezit na Evropu, ale definitivně rozhodne až organizační výbor příští čtvrtek. Píše server E15.cz

Členové zemědělského výboru mají třeba požadavek na cestu do Indonésie, ale také do Bulharska a na Slovensko.

Vodrážka chce svůj výbor poslat do Koreje. Podle Zaorálka to neprojde

Nejvíce výjezdů bude mít už tradičně zahraniční výbor, pojede do Spojených států i do Jižní Koreje. „Tato země je mimořádně důležitým hospodářským partnerem České republiky, ať už z hlediska investic v tuzemsku – zejména automobilovém průmyslu, tak i z hlediska mezinárodního obchodu,“ vysvětlil serveru E15.cz předseda výboru David Vodrážka (ODS). Jeho výbor by měl na cestování dostat 1,5 milionu korun.  

Vodrážka přitom minulý rok požadoval 2,5 milionu, ale neuspěl. Někteří poslanci pak tyto snahy označili za pokus založit „cestovní kancelář Vodrážka“.

Také členové rozpočtové výboru chtějí vyjet za hranice státu. Chtějí se podívat na Ukrajinu, do Dánska  a také do Itálie. Tam chtějí jednat o problémech v eurozóně. Cílem této cesty má být také Vatikán a nejstarší dosud fungující republika na světě San Marino.

Každý výbor dostane částku, kterou nebude smět překročit

Lubomír Zaorálek předpokládá, že návrhy na výjezd do Indonésie nebo Jižní Koreje neprojdou. „Kdo ví, jestli by na to byly peníze, kdyby za celý rok uskutečnil zemědělský nebo zahraniční výbor pouze tuto jednu cestu. Výborům bylo naznačeno, kde jsou mantinely. Každému bude stanovena nepřekročitelná částka,“ řekl Zaorálek serveru E15.cz.

Ještě nedávno přitom mohli politici cestovat skoro neomezeně. Často jezdili do Jižní Ameriky nebo Afriky. Čeští politici si tak mohli prohlédnout vodopády Igazú na hranici Argentiny a Brazílie, vydali se také do Keni a Tanzanie. Dostali se i do Bahrajnu nebo na Kapverdské ostrovy.

Senát má na cesty do zahraničí 14,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…