Poslanci jsou odpovědní občanům, ne solární lobby, zní z ODS

15.02.2013 6:40

Rebel v řadách ODS Tomáš Úlehla si to u svých poslaneckých kolegů pěkně zavařil, když se ve sněmovně pokusil prosadil pozměňovací návrh, který by přinesl podnikatelům se solární energií značné výhody. Na celou ODS to ale může vrhat špatné světlo zejména nyní, když se mluví o tom, kolik občané doplatí na špatně nastavené ceny fotovoltaiky.

Poslanci jsou odpovědní občanům, ne solární lobby, zní z ODS
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Tomáš Úlehla

Úlehla vešel v pozornost médií poté, co se stal jedním z rebelujících poslanců, kteří se na podzim loňského roku vzepřeli a odmítli odhlasovat konsolidační balíček. Pouze on a Jan Florián nadále hájí ve sněmovně barvy ODS. Ostatní složili mandát nebo opustili poslanecký klub.

Už tehdy byla šestice podezírána, že jejich vzdor je motivován nejen trváním na pravicové politice, ale spíše vnitrostranickým bojem nebo vidinou zisku. I nyní obviňují poslanci svého kolegu z toho, že je ve vleku solární lobby, ačkoli on tvrdí, že pouze hájí zájmy podnikatelů.

Své podezření vyjádřila i předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. "Jeho motivy neumím zpytovat, to je otázka na něj. Každý poslanec přísahal, že bude předkládat zákony pro dobro občanů, a ne pro nějaké solární lobby," řekla ve čtvrtek deníku Právo.

"Poučení pro nás je, že se musíme daleko bedlivěji bavit o všech pozměňovacích návrzích, které naši kolegové přinesou. Může se v dobré víře stát, že podpoříme návrh kolegy, který je špatný. Pro mě to ale také znamená, že parlament funguje. Když někdo má chuť něco propašovat, dá se to zachytit," dodala Němcová.

Zastání z řad ODS

Někteří poslanci ODS ale Úlehlův nápad chápou. "Jeho návrh obecně má logiku. Veškerý elektroodpad opravdu likviduje výrobce. Ale v tomhle konkrétním případě je to špatně, a od toho je Sněmovna, aby řekla, takhle ne," řekl Právu šéf klubu ODS Marek Benda.

Podobně to vidí i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. "Návrh říká, že výrobce má nést zodpovědnost za likvidaci, což je v pořádku. Problém je, že my se bavíme o již fungujících solárních panelech, a jejich čínského výrobce už teď k ničemu nedonutíme. Jsem rád, že se Sněmovna ztotožnila s mou pozicí, tedy že zodpovědnost ponesou provozovatelé," řekl deníku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…