Poslanci nejspíš vynechají církevní restituce a schválí reformu důchodů

29.10.2012 14:41

Sněmovna patrně opět odloží schvalování církevních restitucí, které zamítl levicový Senát. Poslanci by naopak měli rozhodnout o předloze, která umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku. Do dolní komory se vrátila po vetu prezidenta Václava Klause. Před pokračováním schůze se v ODS povedou další jednání o sporném daňovém balíčku, s nímž spojil kabinet důvěru.

Poslanci nejspíš vynechají církevní restituce a schválí reformu důchodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a prováděcí norma k důchodové reformě je na úterním programu jednání sněmovny. Schvalování církevních restitucí už poslanci odložili ze dvou schůzí, stejný scénář je čeká asi i nyní. "Považuju za takřka jisté, že na této schůzi nebudou. Nevyřadili jsme je spíše nedopatřením," řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Předlohu k důchodové reformě nejspíš podpoří i rebelové z ODS

Poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová potvrdila, že tato vládní strana požaduje schvalování restitucí až po rozhodnutí o daňovém balíčku; budou totiž mít rozpočtové dopady. Nejprve je podle poslankyně nutné vědět, jak bude vypadat státní rozpočet.

Naopak předloha k důchodové reformě by se projednávat měla. Pravděpodobně ji podpoří i revoltující poslanci ODS, kteří požadují změny v daňovém balíčku.

Rebelové jsou proti zvýšení DPH a dodatečnému zdanění lidí s vyššími příjmy

Schvalování sporných daňových změn by mělo přijít na pořad dolní komory ve středu, předloha ale pevně zařazena není. V úterý bude o podaných pozměňovacích návrzích jednat pracovní skupina ODS a potom poslanecký klub.

Revoltující poslanci ODS trvají na dvou ze svých čtyř návrhů; nemá se zvyšovat daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a nemá se zavádět dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy. Za nedostatečný označují kompromis premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, podle kterého by vzrostla jen snížená sazba DPH a vyšší zdanění bohatších lidí by bylo omezeno na jeden rok.

TOP 09, Starostové i LIDEM souhlasili s verzí balíčku, kterou schválila koalice

Na jednotný návrh ODS čekají TOP 09 a Starostové. Zdůrazňují, že balíček musí být přijat v podobě schválené celou koalicí. "Bude-li to v podobě koaličně neschválené, v této koalici nepokračujeme," podotkla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Očekává také, že když někdo navrhne podobu vedoucí k nižším rozpočtovým příjmům, sdělí také, kde se bude škrtat ve výdajích.

O pozměňovacích návrzích k balíčku budou jednat i poslanci LIDEM. Debata bude prý o tom, v jaké podobě by byla pro tuto stranu předloha ještě přijatelná. "Byli jsme připraveni podpořit balíček ve vládní podobě," zopakovala Navrátilová. Určitě nepřijatelná je podle ní jednotná sazba DPH 17,5 procenta. Platila by od příštího roku podle již dříve schválených zákonů, pokud by zákonodárci nepřijali jiný návrh.

Klasnová bude prosazovat, aby se o balíčku hlasovalo hned na začátku

Poslanci opozičních VV by podle předsedkyně klubu Kateřiny Klasnové měli závazně hlasovat pro zachování DPH v sazbách 14 a 20 procent. Pokud by sněmovna takový pozměňovacích návrh přijala, VV by pro balíček jako celek zvedly ruku, řekla v pondělí ČTK Klasnová. Předpokládá, že pokud by Sněmovna balíček přijala v jiné než vládní podobě, premiér Petr Nečas (ODS) podá v souladu se svými dřívějšími vyjádřeními demisi.

Klasnová bude také prosazovat, aby se o balíčku hlasovalo ve středu jako o prvním bodu. Existují prý signály o snaze posunout rozhodování až za víkendový volební kongres ODS, přičemž ve čtvrtek a v pátek by sněmovna nezasedala.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…