Poslanci řešili peníze pro poslance. Miroslav Kalousek se všem omluvil

16.11.2018 17:38

Kauza Babiš přehlušila v médiích jiná politická témata. Nicméně, stále je zde jedno, které tak snaživě připomínal Tomio Okamura - platy poslanců. Ve Sněmovně se k němu vyjadřoval Miroslav Kalousek za TOP 09 a Jakub Michálek z Pirátů. Michálek řekl, že jsou zde dva extrémy v platech poslanců, z nichž jeden může vést ke korupci. Kalousek mu oponoval: „Korupce není otázkou příjmů, korupce je otázkou morálky“. Jejich slova přinesla ČT24.

Poslanci řešili peníze pro poslance. Miroslav Kalousek se všem omluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ho obvinil, že není chlap, protože nešel mezi demonstrující

Jako první hovořil Michálek. Uvedl, že poslanec bere 95 tisíc čistého měsíčně i s paušálními náhradami. Řekl, že jsou zde dva extrémy. Když budou poslanci placeni příliš, tak parlament nebude plnit svou reprezentativní funkci a již nyní bere poslanec více než 98 % obyvatelstva. Parlament by pak podle něj hájil zájmy vysokopříjmových skupin, což se prý už občas děje. A kdyby platy byly nízké, tak se vyvolává u poslanců závislost na příjmech z jiných zdrojů, například od korporací a vzniká korupční prostředí. A že je třeba navázat platy poslanců na ekonomickou výkonnost země.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Dále na téma hovořil Miroslav Kalousek. „Já vám všem dlužím omluvu, a omlouvám se tedy,“ začal svou promluvu. „Kdybych před osmi lety neprosadil to dramatické snížení platů ústavních činitelů a běžel automat, tak by teď nehrozilo jejich zvýšení, nikdo by si toho nevšiml, nikdo by neudělal populistickou bouři a my jsme si nemuseli rozhodovat o svých platech,“ omlouval se Kalousek. A dodal, že platy mají vyskočit jen kvůli tomu, že se před osmi lety snížily a zmrazily.

„Leč lidská paměť je krátká a populismus některých z nás naprosto bezbřehý,“ trefoval se Kalousek a dodal, že si v TOP 09 nechtějí rozhodovat o svých platech, neboť je to nedůstojné. „Kdo si chce rozhodovat o svých platech, ať pro to hlasuje, je to koneckonců ve výsledku jedno,“ vyzval předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Polemizoval s Michálkem, že vysoké platy odtrhnou poslance od běžných lidí. „Empatie nespočívá ve výši příjmů,“ namítal Kalousek. „Ještě méně platí, že nízké platy nabádají ke korupci. Korupce není otázkou příjmů, korupce je otázkou morálky,“ řekl dále a označil taková tvrzení za bludy s tím, že si dokáže představit dobře placené korupčníky a naopak nízko placené lidi, kteří by se ke korupci nesnížili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …