Poslanci rozhodnou novele, která zpřísňuje podmínky exekucí

19.09.2012 6:06

Poslanci dnes rozhodnou o podobě předlohy, která zpřísňuje podmínky pro činnost exekutorů. Dolní komoru čeká i jednání o novele o souběhu rodičovské a příspěvku na péči a o návrhu, který mění zákon na ochranu zvířat proti týrání. Normy se vrátily do Sněmovny s úpravami ze Senátu.

Poslanci rozhodnou novele, která zpřísňuje podmínky exekucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání v poslanecké sněmovně se dnes asi protáhne

Novela občanského soudního řádu uvádí, že dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Senát navrhl, aby stát proplácel obcím péči o zabavená týraná zvířata

Senátoři navrhli začlenit do předlohy takzvanou teritorialitu exekučních úřadů, povinné právní zastupování nezletilých nebo snížení limitu pro výpočet nákladů na exekuční řízení.

V poslanecké novele o souběhu rodičovské a příspěvku na péči chce horní komora zakotvit ustanovení, podle nichž by byly pro uživatele bezplatné všechny funkce sociální karty. Přes sKarty bude stát vyplácet sociální dávky a příspěvky.

Předloha o ochraně zvířat proti týrání má mimo jiné umožnit zákaz chovu zvířat krutým chovatelům. Senát navrhl, aby stát proplácel obcím péči o zabavená týraná zvířata a po jejich majitelích pak náklady sám vymáhal.

Sněmovna bude po rozhodnutí horní komory posuzovat také novelu, která má snížit počet dětí ve výchovných zařízeních a posílit ambulantní péči o problémové rodiny. Senát doporučil předlohu lépe provázat se zákonem o sociálně-právní ochraně dětí, kterou ale minulý týden vetoval prezident Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…