Poslanci rozhodnou o osudu lustračního zákona v úterý. Lidovci hrozí odchodem z vlády

07.02.2014 13:34

Poslanci se vrátí k projednávání návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů v úterý. Odklad z dneška prosadila ČSSD i za přispění poslanců hnutí ANO a KDU-ČSL. Lidovci ráno uvedli, že pokud nebude předloha komunistů zamítnuta už v úvodním kole projednávání, odejdou z vlády. Chtějí, aby se o ní rozhodlo do hlasování o vyslovení důvěry kabinetu, které je plánováno na přespříští týden.

Poslanci rozhodnou o osudu lustračního zákona v úterý. Lidovci hrozí odchodem z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Proti odkladu byly kluby TOP 09 a Starostové a ODS. Hned po hlasování si vzaly přestávky a schůze byla přerušena do úterního odpoledne. Návrh na zrušení lustračních zákonů začali poslanci projednávat ve středu. Lidovcům se dnes ráno nepodařilo prosadit, aby pokračovali už dnes jako první bod. Koaliční ČSSD a hnutí ANO jejich návrh nepodpořily. Šéfa sociálnědemokratických poslanců Romana Sklenáka krok KDU-ČSL překvapil, nebyl prý konzultován.

Lustrační zákony se ale měly nakonec dostat na dnešní jednání stejně, podle pořadí programu. Návrh na odročení Sklenák zdůvodnil tím, že kluby by měly mít čas na diskusi o předloze KSČM. Odklad získal podporu i deseti lidoveckých poslanců, jeden se hlasování zdržel. Je zřejmé, že navzdory posunu projednávání normy komunistů bude požadavek KDU-ČSL na to, aby bylo projednávání dokončeno do hlasování o vládě, splněn.

Někteří poslanci ANO budou hlasovat pro zrušení

Frakce ČSSD a hnutí ANO budou mít o lustracích volné hlasování. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek připustil, že někteří poslanci hnutí budou pro zrušení zákonů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale ujišťoval, že koalice se kvůli předloze KSČM nerozpadne.

Lustrační zákony, které byly přijaty na začátku 90. let, stanovují podmínky, které musejí splňovat například zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, justici, policii, armádě, BIS nebo veřejnoprávních médiích. Lustracemi chtěli zákonodárci ochránit nově utvářené instituce hlavně před vlivem někdejší Státní bezpečnosti a dalších komunistických organizací. Podle KSČM už normy ztratily efekt, s čímž ostře nesouhlasí hlavně pravice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…