Poslanci se sejdou k návrhu KSČM na zdanění náhrad církvím

13.12.2018 6:18

Poslanci se dnes sejdou k dalšímu projednávání návrhu KSČM na zdanění státních náhrad církvím, které dostávají za majetek nevydaný v restitucích. Svolání schůze s jediným bodem podnítili komunističtí poslanci za podpory některých dalších klubů. Z dosavadních vyjádření zástupců stran vyplývá, že Sněmovna by návrh mohla schválit.

Poslanci se sejdou k návrhu KSČM na zdanění náhrad církvím
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Druhé čtení předlohy Sněmovna už třikrát nedokončila. Poměrně dlouhé projevy měli ke zdanění náhrad kritici z řad pravicové opozice, podle nichž by mohlo být protiústavní. Komunisté deklarovali, že chtějí využít všechny procedury, aby předlohu prosadili. Zdanění náhrad je jedním z jejich požadavků pro toleranci menšinového kabinetu ANO a ČSSD.

Zdanění podporují i poslanci SPD, návrh komunistů podpoří také ANO, řekl ve středu v České televizi předseda poslaneckého klubu strany Jaroslav Faltýnek. KSČM spolu s SPD a ANO disponují ve Sněmovně většinou 115 hlasů.

Komunisté podobně jako například i premiér Andrej Babiš (ANO) pokládají výši náhrad za nadsazenou. Stát by zdaněním mohl podle zdůvodnění KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím podle zákona o majetkovém vyrovnání posílá.

K razantnímu odmítnutí zdanění restitucí vyzvali zástupci církví. Komunistický návrh je podle nich nehorázný a odporuje právu člověka vlastnit majetek.

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi byl schválen v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS). Počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013.

Zákon ale také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…