Poslanci se zákonům vráceným Senátem sejdou zřejmě těsně před Vánoci

11.12.2014 12:39

Poslanci se pravděpodobně sejdou ještě 22. prosince, aby projednali zákony vrácené Senátem. ČTK to řekl místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN). Horní komora ve středu odmítla vládní novelu, která má v rámci boje proti daňovým únikům zavést například kontrolní výkazy pro plátce DPH, a lázeňskou novelu, do které poslanci vložili pasáž o povinnosti pojišťoven zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotní péče.

Poslanci se zákonům vráceným Senátem sejdou zřejmě těsně před Vánoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny se přišla podívat delegace z Azerbajdžánu

Možným pokračováním nynější schůze se podle Gazdíka už zabýval organizační výbor. Podle předběžných informací poslanci zřejmě v pátek projednají návrh na přerušení schůze do pondělí 22. prosince. Budou také muset schválit, že tento den bude jednacím dnem. Sněmovna totiž zpravidla v pondělí nezasedá. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už ve středu řekl, že koalice bude kvůli vráceným normám iniciovat schůzi ještě do konce roku.

Vláda prý své návrhy projednává chaoticky

Podle ODS je pokračování schůze důkazem toho, jak chaoticky vláda své návrhy projednává. "Vládní koalice si ani není schopna v Senátu zajistit, aby pro ni její senátoři hlasovali," poznamenal předseda ODS Petr Fiala. Pro vrácení novely o DPH byli totiž i senátoři ze všech tří koaličních stran. ODS vadí také to, že se norma projednává na poslední chvíli.

Senát odmítl zákon o dani z přidané hodnoty a navrhl na rok 2016 odložit zavedení dvacetiprocentní sazby DPH pro prodej stavebních pozemků. Senátoři se rovněž rozhodli rozlišit lhůty pro firmy a živnostníky pro odesílání těchto kontrolních hlášení. Vládní návrh počítá rovněž s tím, že do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty budou zařazeny i suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Novinkou v novele je i rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel.

Horní komora vrátila Sněmovně i lázeňskou novelu, která mimo jiné umožní, aby pacienti po závažné operaci nebo s těžkou chronickou nemocí mohli jet do lázní na účet zdravotní pojišťovny nejméně na čtyři týdny místo nynějších tří. Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do normy vložil pasáž, podle které by pojišťovny byly povinny do měsíce od uzavření zveřejnit smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Právě tuto změnu senátoři kritizovali.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…