Poslanci sebrali plat odsouzeným kolegům. Pekárkovi však může zůstat

15.02.2013 17:28

Návrh zákona, podle kterého by věznění poslanci nedostávali plat a náhrady, názorově rozdělil nejen politiky, ale i ústavní právníky. Právní experti oslovení ČTK se dnes nedokázali shodnout v otázce, zda by poslanci bylo možné odebrat plat již v tomto volebním období, jak tvrdí ODS, nebo až v období následujícím, jak se domnívá ČSSD. V prvním případě by se novela mohla dotknout poslance Romana Pekárka (dříve ODS), kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci.

Poslanci sebrali plat odsouzeným kolegům. Pekárkovi však může zůstat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Předkladatelé novely z ODS argumentují tím, že poslanec nemůže po dobu výkonu trestu řádně vykonávat poslanecký mandát. "Již dnes platí, že poslanec ztrácí nárok na plat a náhradu výdajů, pokud řádně neplní své povinnosti a neúčastní se jednání," upozornili v důvodové zprávě návrhu, který dnes v prvním čtení podpořila Sněmovna.

Profesor ústavního práva Václav Pavlíček si myslí, že zákon by bylo možné aplikovat již v tomto volebním období, a tedy i na poslance Pekárka, který má do vězení nastoupit v pondělí. "Pokud poslanec funkci nevykonává, není důvod, aby za ni dostával peníze. Poslanci si v průběhu svého volebního období například zvyšují platy, tak nevidím důvod, proč by si naopak nemohli platy sebrat," řekl ČTK.

Opačný názor má Aleš Gerloch, Pavlíčkův kolega z pražské právnické fakulty Univerzity Karlovy. "Lepší by bylo, aby se změna týkala až nového období, a to z toho důvodu, že je ji možné hodnotit jako něco, co je v rozporu s takzvaným legitimním očekáváním poslance," míní. "Vězněný poslanec může argumentovat tím, že některé aspekty výkonu mandátu může dělat i ve výkonu trestu - podávat návrhy a podobně," dodal s tím, že navrhovaná úprava vytváří věcně i právně komplikovanou situaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…