Poslanec ANO, řídící dohled nad GIBS, slíbil z rádia: Svou funkci zneužít nehodlám

14.05.2018 18:53

Politické šarvátky kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) plnily několik týdnů média. Horko bylo kolem odchodu šéfa inspekce Michala Murína i kolem sněmovní komise, která má inspekci pod kontrolou. V jakém stavu Murín Generální inspekci zanechal a jak by měl být vybrán jeho nástupce? O tom ve Dvaceti minutách Radiožurnálu hovořil šéf komise pro kontrolu GIBS Jiří Mašek z hnutí ANO s moderátorkou Marií Bastlovou.

Poslanec ANO, řídící dohled nad GIBS, slíbil z rádia: Svou funkci zneužít nehodlám
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Jiří Mašek se specializuje na zdravotnictví. V tom, že vede komisi pro kontrolu GIBS lékař, problém podle svých slov nevidí. „To není nic proti ničemu. Neříkám, že je to úplně dobře, ale problém v tom nevidím,“ řekl s tím, že komise je namíchaná z lidí s různými profesemi a sám si o tento svůj nový post neříkal.

„V podstatě při té určité nerozhodnosti v hlasování ve Sněmovně při volbě předsedy komise jsem z těch, kteří jsou v komisi za ANO, měl k této problematice nejblíže, proto volba padla mě,“ vysvětloval.

Není to tak dlouho, co Mašek na svých stránkách také zveřejnil článek, ve kterém rozebíral slova Andreje Babiše, týkající se kauzy Čapí hnízdo, že si v Česku lze objednat trestní stíhání, s čímž prý i on sám souhlasí. „Víte, princip vyšetřování a následně trestního stíhání je v Česku nastaven docela standardním způsobem, ale mohou v něm některé osoby zafungovat nestandardně,“ řekl s tím, že se tak děje, i když u mizivého procenta. „Prostor k tomu tam je a je nezpochybnitelný,“ zdůraznil.

Mašek prý v návaznosti na to neuvažuje o tom, že by svou pozici šéfa komise pro kontrolu GIBS nějakým způsobem zneužil k tomu, aby se prioritně vyšetřoval postup policie právě v tomto případě. „To rozhodně nehrozí, opakovaně jsem to říkal do médií. Předseda komise ani komise jako taková nemá právo vstupovat do otevřených kauz a Čapí hnízdo do nich patří,“ řekl s tím, že se může dívat pouze zpátky a řešit, jak byly jednotlivé uzavřené kauzy řešeny.

V čele Generální inspekce bezpečnostních sborů skončil na konci dubna Michal Murín, sám přitom do médií popisoval, jak jej k odchodu tlačil premiér Andrej Babiš. Premiér na inspekci GIBS poslal kontrolu z Ministerstva financí. Mašek proto následně čelil otázce, v jakém stavu podle něj Michal Murín GIBS zanechal. „Já mohu posoudit ekonomiku inspekce, kde jsem zpracovával podklady pro rozpočet pro letošní rok, a tam byly vážně nedostatky. Z hlediska vyšetřování jednotlivých kauz ten dojem ještě nemohu říci,“ sdělil Mašek a dodal, že teprve teď začínají řešit zhruba sedmdesát podnětů.

Pocity a vyjádření premiéra Babiše, že ztratil v Michala Murína důvěru, prý Mašek nesdílí. „Co se ale týká výtek státních zástupců, tam ty důvody vidím jako velice závažné. Je to otázka určité nespolupráce mezi státním zastupitelstvím a GIBS. Kde státní zástupci jsou pánové toho trestního řízení a GIBS to v některých chvílích asi vnímá trochu jinak,“ uvedl s tím, že poté je to otázka také fatálního úniku informací, který byl částečně medializovaný. „V tomto mě vysvětlení pana Murína také neuspokojilo,“ připomněl.

Že jeho nástupce má vybírat vláda bez důvěry, je podle šéfa komise pro kontrolu GIBS v pořádku. „Vzhledem k tomu, že dosud nikdy nebylo výběrové řízení a ředitelé GIBS v případě pana Bílka a Murína byli jmenován, tak samotný pokrok vidím v tom, že je to otevřené výběrové řízení, kde v komisi budou sedět opravdoví nezávislí odborníci.“

„Do výběru nového šéfa GIBS nemá právo zasahovat naše sněmovní komise. Není to její věc a nemá právo do těchto personálních věcí hovořit,“ odpověděl na moderátorčinu otázku, zda jim do výběru muže mluvit sněmovní komise, když šéfa vybírá vláda bez důvěry.

Na jednání komise se před pár dny přišla představit dočasná šéfka GIBS Lenka Haderková, který prý během jednání představovala poslancům návrhy na změny fungování Generální inspekce. „Ona dala trochu jiný pohled na GIBS, a to ze svého pohledu právničky, která tam pracuje delší dobu. Je to jiný pohled než pohled celoživotního vyšetřovatele. Má jiný pohled na uplatnění práva než ti vyšetřovatelé i pohled na komunikaci se státními zástupci,“ uzavřel s tím, že zdůrazňovala hlavně potřeby ve změně legislativy, o čemž se bude jistě na komisi pro GIBS diskutovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…