Poslanec Chvojka si stěžoval na Ortel. Jenže to vypadá, že...

02.12.2015 9:26

Poslanec ČSSD Jan Chvojka zaujal svou stížností na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, ve které protestuje proti vystoupení skupiny Ortel na vyhlašování ankety Český slavík. Následně mnozí namítali, že stížnost je bezpředmětná. Skupina, známá svými ostrými texty komentujícími například přistěhovalectví, totiž na slavnostním večeru pouze převzala cenu a zcela bez kontroverze za ni poděkovala.

Poslanec Chvojka si stěžoval na Ortel. Jenže to vypadá, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Server Lidovky.cz přináší názor právníka a mediálního experta. Advokát Aleš Rozehnal si myslí, že pokud na obrazovce nebylo nic rasistického, mělo by to být v pořádku. „Není totiž trestné ukazovat rasisty, ale v televizním vysílání propagovat rasismus,“ dodal. Podle Rozehnala totéž říká i judikatura Evropského soudního dvora.

Podle mediálního experta Tomáše Trampoty by stížnost mohla uspět, jen kdyby texty nabádající k rasové či jiné nenávisti byly skutečně odvysílány. Takže pokud prý skupina nic závadného neřekla, nebo nebyla opatřena zakázanou symbolikou, je prý stížnost zcela bezpředmětná.

„Problém je, že kapela dostala vůbec prostor se tam prezentovat. Ortel je podle mě za hranou, protože podporuje xenofobii, antisemitismus a obecně nesnášenlivost,“ trvá na svém v rozhovoru poslanec Chvojka. Skupina je podle něj xenofobní a texty má plné rasismu. „Samozřejmě to neznamená, že když nic neztropí při předávání ceny, tak to nebude vadit,“ zdůrazňuje.

Podle něj je problém už to, že taková skupina vůbec smí na televizní obrazovku. Už tím je legitimizována. A vůbec prý není třeba, aby tam ukazovala hákové kříže. „Asi víte, že ten zpěvák – Tomáš Ortel – působil v kapele Conflict 88,“ připomíná. Tato skupina podle Chvojky měla být dávno trestně stíhána.

Na dotaz, zda bude prosazovat zpřísnění legislativy, aby tyto „kapely za hranou“ vůbec nesměly na obrazovku, Chvojka odpověděl: „Pokud se to změní, tak se zase budou snažit pohybovat na té hraně.“ Takže by to podle něj k ničemu nevedlo.

Připouští, že mu přicházejí na jeho stížnost od lidí negativní ohlasy, ale je prý i spousta pozitivních. „Mám analýzu a fotku, kde je pan Ortel v průvodu neonacistů, tak vím, že to žádná legrace není,“ zdůrazňuje. Poté ještě několikrát zopakoval, že propagace Ortelu je nebezpečná, aby pak svůj výklad zakončil slovy: „Nechtěl bych přeceňovat anketu Český slavík. Půl republiky už to nezajímá.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…