Poslanec ODS vzkazuje: Občané, nemáte se tak špatně, jak se říká

16.03.2012 23:03

Vláda se dohodla na zvýšení DPH. Pravděpodobně bude stále mít dvě sazby, obě se ale o procento zvýší. Daň z přidané hodnoty tak stoupne na 15 a 21 procent. To se nelíbí opozici, ani pro vládní ODS a TOP 09 to ovšem není ideální řešení.

Poslanec ODS vzkazuje: Občané, nemáte se tak špatně, jak se říká
Foto: Redakce
Popisek: Pavel Suchánek

Podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Pavla Suchánka z ODS je zvýšení o jedno procento nejpravděpodobnější variantou. Řekl to v Událostech, komentářích. Věci veřejné podle něj nesouhlasily se srovnáním daně na 20 procent, jak by se to líbilo občanským demokratům. „Nejpravděpodobnější je tak podle mě dohoda, která padla dnes,“ dodal poslanec.

Progresivní zdanění zvažuje i ODS

Člen Suchánkova výboru komunista Jiří Dolejš je naopak přesvědčen, že DPH není třeba zvyšovat. „Stačí odložit dárek pro penzijní fondy, zavést progrese daně z příjmu a majetku, zvážit církevní restituce,“ naznačil alternativní způsoby, jak narovnat rozpočtové příjmy.

O progresivní dani prý vládní koalice skutečně diskutuje. „I tato varianta je pro ODS ve hře," přitakal Suchánek. To je pro Dolejše určitá satisfakce. "Vláda slibovala nezvýšení daní, místo toho je zvyšuje," řekl. "VV alespoň rétoricky volají po daňové progresi, ale ta má ve vládním pojetí přinést do státní kasy daleko méně peněz než DPH.“

O samotě žijící důchodce je prý extrémní případ

Podle Dolejše bude například osamělý důchodce v případě snížené valorizace důchodů a zvýšení DPH v mimořádně komplikované životní situaci. Suchánek kontroval s podivem: na takový příklad se podle něj dá těžko reagovat, protože se prý jedná o extrémní situaci. O samotě žijících důchodců totiž prý není tolik.

„Krize dopadla na všechny. A celkově ta životní úroveň není tak špatná, jak se říká," dodal ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…