Poslanec ODS zachraňuje anonymní akcie, varuje server

10.02.2013 8:58

Vláda premiér Petra Nečase (ODS) se přiblížila odstranění anonymních akciích z Česka, což by mohlo přispět ke zlepšení vnímání korupce v zemi. Tuto snahu se však prý pokouší zmařit právě jeden z Nečasových poslanců, šéf Rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek. Ten totiž předložil pozměňující návrh, podle něhož zůstanou současní vlastníci anonymních akcií chráněni. Server Aktuálně.cz přináší informace o tom, že tím budou ochráněny i subjekty napojené na ODS.

Poslanec ODS zachraňuje anonymní akcie, varuje server
Foto: Redakce
Popisek: Pavel Suchánek

"Zmařit tento záměr může pozměňovací návrh, který ve druhém čtení předložil předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek z ODS. Podle něj by sice všechny nově vydané akcie měly být na jméno, u těch současných by však anonymita zůstala. To může pomoci mnoha českým firmám, u kterých je tato vlastnická forma oblíbená," upozorňuje server.

Kdo se může radovat

Anonymní akcie by tak mohly zůstat čtyřem velkým fotovoltaickým elektrárnám. Další vděčné firmy by mohly pocházet z okruhu stavebních společností, dřevařské podniky, nebo firma Kardio Port, kterou proslavil prodej předražených lékařských přístrojů pražské nemocnici IKEM.

Nesmíme zapomenout ani na firmu Salema Construction, dříve známá jako Energetické a dopravní stavby. Za tou stáli kmotři ODS Patrik Oulický a Alexandr Novák, toho času pravomocně odsouzený za korupci.

Pokud by Suchánkův pozměňující návrh neprošel, ukrytým podnikatelům by se zúžil manévrovací prostor, sluší se však dodat, že by jim přece jen nějaký zbyl. Firma se může formálně přesunout na Kypr nebo do Nizozemí, kde bude výrazně obtížnější skutečného majitele dohledat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…