Poslanec SPD Jelínek: Euro by bylo posledním hřebíčkem do naší rakve

27.08.2021 20:54

Poslanec Pavel Jelínek (SPD) tvrdí, že přijetí eura by „výrazně poškodilo českou ekonomiku a bylo by posledním hřebíčkem do rakve naší suverenity“. Přitom právě SPD je podle něj jedinou stranou, která proti přijetí eura vystupuje, zatímco ostatní strany v čele s demoblokem, ale i včetně hnutí ANO, přijetí eura dříve nebo později podpoří.

Poslanec SPD Jelínek: Euro by bylo posledním hřebíčkem do naší rakve
Foto: SPD Olomouc
Popisek: Pavel Jelínek

„Hnutí SPD je jediným relevantním subjektem ve Sněmovně, který se zásadně staví proti přijetí eura. Přijetí eura by totiž výrazně poškodilo naši ekonomiku a bylo by jedním z posledních hřebíčků do rakve naší suverenity. Ostatní strany přijetí eura dříve či později podporují,“ tvrdí Jelínek ve svém komentáři v Parlamentních listech.

Piráti podle něho chtějí vstoupit do Evropského mechanismu směnných kurzů – ERM, což je jen příprava na přijetí eura. „Protože tím se zafixuje kurz koruny vůči euru. Podle STAN zase bez eura nemůže mít Česká republika významné a výhodné postavení a ocitne se prý na periferii EU. TOP 09 se hlásí k přijetí eura naprosto zásadně, stejně jako KDU-ČSL. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že ODS je pro přijetí eura v okamžiku, kdy to bude pro ČR výhodné,“ vyjmenoval Jelínek.

Vedle demobloku však přijetí eura podle Jelínka podporuje i premiér Andrej Babiš. „Euro musí být klíčové téma pro jakoukoliv budoucí vládu. Když vám kurz koruny skáče pořád nahoru dolů, nemůžete nic plánovat. Nechápu, proč to politici konečně nepochopí. Až euro přijmou všechny státy kolem nás, tak si spekulativní kapitál bude hrát jen s naší korunou. A to nemůžeme ustát,“ měl říct Babiš, zatímco KSČM i ČSSD prý přijetí eura taktéž podpořily.

Podle Jelínka má ale přijetí eura mnoho zásadních nevýhod. „Eurozóna není optimální měnová zóna, jednotlivé ekonomiky jsou příliš odlišné na to, aby mohla fungovat jedna měna. Co vyhovuje Němcům, nevyhovuje Řekům. Pro Řeky je například euro příliš silnou měnou. Dříve prostě při svých problémech devalvovali. Teď se musí zadlužovat a vše se u nich velmi zdražuje,“ varuje Jelínek, který dle svých slov odmítá platit dluhy za Řeky, Španěly, Italy nebo Francouze.

„Proto se musíme jasně postavit proti přijetí eura a nesmíme ho přijmout NIKDY! Jinak ztrátou vlastní měny ztratíme jeden z posledních významných nástrojů, jak rozhodovat o své ekonomice a o své zemi…,“ píše Jelínek rázně.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …