Poslanec STAN Lochman měl premiéru na ČT24: Přístup proti Rusku by měl být ještě tvrdší. Očekávejme provokace

14.03.2022 23:06

Evropská unie se dohodla na čtvrtém balíku sankcí proti Rusku od chvíle, kdy vojensky zaútočilo na Ukrajinu. Bude tento krok ruskou stranu bolet? Poslanec Ondřej Lochman (STAN), člen zahraničního výboru, ve Studiu ČT24 vyjádřil názor, že postup není adekvátní, měl by být mnohem tvrdší. Ruské útoky přibližující se k slovenským a polským hranicím podle něj značně mění bezpečnost střední Evropy. Můžeme podle jeho slov očekávat ruské provokace poblíž těchto hranic.

Poslanec STAN Lochman měl premiéru na ČT24: Přístup proti Rusku by měl být ještě tvrdší. Očekávejme provokace
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mnichova Hradiště Mgr. Ondřej Lochman, Ph.D. (Žijeme pro Hradiště)

Evropská unie kývla na další protiruské sankce. Zakáže vývoz luxusního zboží nebo komponent pro energetiku, stejně jako oceli. Lochman ocenil, že členské státy EU mají jednotný postoj: „Posouváme se v těch sankcích jako celek, je to koordinováno v rámci EU, to vnímám jako pozitivní,“ řekl poslanec.

Sankce podle něj ale adekvátní nejsou. „Patřím k těm, kteří si myslí, že ten přístup by měl být ještě tvrdší – rozšiřovat seznam ruských občanů, kteří jsou beneficienty toho režimu přímo a podílejí se na něm,“ dal za příklad.

Zmínil i embargo ruského plynu. „A samozřejmě bychom měli co nejrychleji – a chápu, že je to obtížné – směřovat k tomu, abychom se odpojili od ruského plynu, protože s ropou je to trochu jednodušší než s plynem,“ pokračoval člen zahraničního výboru.

O víkendu dopadaly ruské rakety jenom 20 kilometrů od polské hranice. Aktuálně slovenský ministr obrany řekl, že v konfliktu na Ukrajině brzy čeká ruský útok na letiště vzdálené pouze několik kilometrů od slovenských hranic.

Mění to zásadně bezpečnost střední Evropy? „Určitě to pocitově tu bezpečnost mění, protože čím blíže máme válku, tím reálněji ji pociťujeme. V Polsku už byly slyšet výbuchy, a to samozřejmě nikomu na klidu nepřidá.

Co se týká bezpečnosti České republiky nebo pozice spojenců, tam si myslím, že se to nemění. Máme jasnou linii členů NATO, několikrát zaznělo, že obranná aliance bude východní hranice rozhodně bránit. V tom se to nemění,“ připomněl.

Zároveň Lochman podotkl, že lze čekat z ruské strany jisté provokace. „Dá se předpokládat, že Rusko bude na hranicích vytvářet různé provokace. Musíme se k tomu postavit s chladnou hlavou, vnímat to, že ten konflikt za hranicemi je a že obranná aliance má svou sílu.

Rusko si je určitě vědomo toho, že sice provokovat nějakým způsobem lze, ale zatáhnout Evropu do války je věc, kterou nyní nikdo nepředpokládá. Rusko si, myslím, velmi dobře uvědomuje, že toto nemůže riskovat,“ dodal poslanec Lochman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…