Poslanec, co utekl z ODS, poradil Rathovi: Stěžujte si, že vás nenechají hlasovat

19.06.2013 15:45

Jakmile se začalo mluvit o nové vládě, které by měla vyslovovat důvěru současná Poslanecká sněmovna, začaly velmi složité počty. Ve sněmovně je několik desítek poslanců, vystupujících za jinou stranu, než byli zvoleni, a dva poslanci dokonce sedí ve vězení.

Poslanec, co utekl z ODS, poradil Rathovi: Stěžujte si, že vás nenechají hlasovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Počty poslanců budou zásadní, protože vláda má aktuálně ve sněmovně k dispozici zhruba polovinu hlasů, což je přesně hranice potřebná pro vyslovení důvěry. Téma zmínil i dopoledne prezident Miloš Zeman. Ten na dotaz novinářů připustil, že vzhledem k pobytu dvou poslanců za mřížemi skutečně k vyslovení důvěry sněmovny postačuje získat 100 hlasů.

Téma potřebného počtu hlasujících se okamžitě začalo rozebírat a na Facebooku se k němu vyjádřil i poslanec Michal Doktor. Ten jako nezařazený několikrát sehrál roli jazýčku na vahách, takže má se sněmovním dopočítáváním praktické zkušenosti. Nyní ovšem vidí problém spíše v ústavním právu než v aritmetice.

„Pár lidí již došlo do místa, na které jsem ukazoval v kauze Rath,“ píše poslanec. Ten v minulosti již několikrát žádal poslance, aby zadali právním expertům vypracování kvalifikovaného stanoviska k případu vazebně stíhaného poslance z hlediska jeho práva hlasovat a vykonávat mandát. "Týká se to vlastně i Romana Pekárka, protože i on disponuje řádným poslaneckým mandátem, ale v případě Davida Ratha, formálně stále nevinného, je to  do nebe volající," uvedl Doktor.

Podle něj by v případě, že by právě jeho hlas byl rozhodující, měl Rath podat proti hlasování Poslanecké sněmovny ústavní stížnost. Jeho opomenutí z hlasování je totiž ústavně velmi pochybné. Jako poslanec má právo hlasovat a orgány činné v trestním řízení jej smějí vazebně stíhat pouze nezbytně dlouhou dobu, která už možná byla překročena.  

„Samo o sobě je víc jak rok trvající vazební věznění Davida Ratha směšné, bezdůvodné (všechny úkony vyšetřování byly učiněny) a opravdu hraničící se zakázkou,“ píše Doktor. Pak se obrací na Rathovy fanoušky, kteří by podle něj měli být mnohem aktivnější. „Voliči sociální demokracie by měl řvát a žádat i dopřát mu spravedlivý proces. Mlčení politiků nechápu. Ovce!“ rozjel se bývalý  poslanec ODS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…