Poslanec od Fica pohovořil na konferenci o kapitalismu. Lidská práva se prý stala užitečnými idioty oligarchů

25.11.2014 17:02

Situaci levice v podmínkách globálního kapitalismu rozebíral v textu, který byl přednesen na tradičním Vratimovském semináři ve Frýdku-Místku, slovenský poslanec Ľuboš Blaha (Směr). Na Vratimovském semináři se každoročně scházejí levicoví politici, aktivisté a intelektuálové, aby diskutovali o aktuálních problémech levice. Vedle panelistů se letos akce zúčastnilo okolo pěti stovek lidí. Příspěvek publikovaly ParlamentníListy.cz ve spolupráci s levicovým slovenským portálem Novéslovo.sk.

Poslanec od Fica pohovořil na konferenci o kapitalismu. Lidská práva se prý stala užitečnými idioty oligarchů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Protest proti globálnímu kapitalismu

Úvodem vystoupení Blaha upozorňuje, že globální kapitalismus je proces, který začal někdy před třiceti, čtyřiceti lety. Vítězem globálního kapitalismu jsou obří, gigantické nadnárodní korporace. Poraženými jsou hlavně dělníci, pracující ve třetím světě v tzv. zónách volného obchodu. Lidé zde prý často pracují jako otroci. Bez sociálních práv, bez odborů, 16 až 18 hodin denně, často bez spánku. „Když tam někoho zabijí a v Mexiku se pravidelně stává, že se takové věci dějí, tak si toho nikdo ani nevšimne,“ podotýká Blaha.

Blaha upozorňuje, že globální kapitalismus postupuje takovým způsobem, že i poslední bašty takového civilizovaného kapitalismu, který máme v Evropě, končí. „Končí a globální kapitalismus to, co zavedl v Hondurasu, v Indočíně, to, co zavedl v mnoha zemích třetího světa, přináší v dárkovém balení i do Evropy. Přináší to prostřednictvím smlouvy – a tu zkratku si zapamatujte – TTIP,“ tvrdí Blaha.

Budeme prý pracovat denně 16 až 18 hodin

Globální kapitalismus přinesl deregulaci, privatizaci a vznik oligarchů. Ti potřebují disciplinovanou pracovní sílu a takové právní prostředí, které jim zaručí soukromé vlastnictví a tržní prostředí. „Čili takový model, který kdysi zavedl Augusto Pinochet, generál v Chile. Mluvím o takovém 'veselejším fašismu'. To znamená, že my se budeme tvářit, že jsme svobodní,“ poznamenal Blaho.

To podle něj znamená, že po návratu z práce budeme sledovat televizní seriály, které nám americké korporace připraví, aby nás nějakým způsobem zabavily. „No a potom těch 16 až 18 hodin denně budeme v práci pracovat za almužny, bez sociálních práv. Takový moderní fašismus,“ varuje.

Mezi průvodní jevy takového stavu patří instituce, která nám vládnou a které přitom nikdo nevolil. Jako příklad uvádí ratingové agentury nebo Evropskou centrální banku. „Když se politici odvolávají na trhy – kdo jsou to trhy? Když se odvolávají na ratingové agentury – kdo volil ratingové agentury? Když se odvolávají na Evropskou centrální banku a jiné centrální banky – kdo tyto lidi volil? Nikdo!“

Co naši lidskoprávní aktivisté nechtějí pochopit

Blaha upozorňuje i na to, že se často zneužívá agenda lidských práv. Zneužívá se na odlákání pozornosti od toho, co je důležité. A to je prý skutečně ekonomika. „Vy nemůžete mít vykořisťující systém s lidskými právy. To prostě nejde. A toto ti naši kavárenští intelektuálové mnohokrát nechápou,“ tvrdí Blaha.

Poukazuje na to, že se ve jménu lidských práv vedou války v Iráku, v Sýrii, v Libyi, na Ukrajině. To prý už ale nejsou lidská práva. „To je vraždění. A to je něco, co naši lidskoprávní aktivisté nechtějí pochopit, že dělají mnohdy neokonzervativním politikům v USA užitečné idioty,“ rozhořčil se Blaha.

Proto má prý někdy problém s agendou lidských práv, kterou jinak chápe filozoficky jako zajímavý projekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…