Poslanecká sněmovna opět přerušila debatu o zavedení obecného referenda

26.11.2019 21:39

Sněmovna dnes podobně jako na minulé schůzi přerušila debatu o návrhu na zavedení obecného referenda, a to kvůli omluvám předkladatelů z řad poslanců ČSSD. Kdy se dolní komora k dokončení druhého čtení předlohy vrátí, není jasné.

Poslanecká sněmovna opět přerušila debatu o zavedení obecného referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začala říjnová schůze sněmovny. Jako první se projednávala novela zákona o prodejní době

Na podobě referenda se shodli poslanci ANO, Pirátů a ČSSD. Odpůrci všelidového hlasování už dříve podali návrh na zamítnutí. Znění návrhu kritizují také poslanci SPD, označují je za „vykastrované“. Referendum by podle nich nebylo funkční.

Předloha, která je nyní ve hře, předpokládá, že k vyvolání referenda by bylo nutných nejméně 450 000 podpisů. Konání by mohl podnítit také Parlament. Ve všelidovém hlasování by nebylo možné měnit ústavu ani hlasovat například o vystoupení z EU nebo z NATO. Ústavnost otázek by posuzoval Ústavní soud. Rozhodnutí v referendu by bylo závazné, pokud by pro návrh byla nadpoloviční většina hlasujících, která by zároveň představovala aspoň čtvrtinu všech voličů.

I v případě, že by dolní komora předlohu nakonec ústavní většinou nejméně 120 ze 200 poslanců schválila, s největší pravděpodobností by narazila v Senátu. Bez jeho souhlasu ústavní zákon přijat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…