Poslanecký výsměch: Taková mizerná novinařina. Opisujete od sebe. Budete si to číst jen sami na vzájem

09.03.2016 9:51

Dokonalým obrazem bídy a utrpení české žurnalistiky jsou prý její komentáře ke slovenským volbám. Europoslanec Jan Zahradil má pocit, jako by hlavní proud české novinařiny navzájem své komentáře opisoval.

Poslanecký výsměch: Taková mizerná novinařina. Opisujete od sebe. Budete si to číst jen sami na vzájem
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil na kongresu ODS

„Palata, Fendrych, Leschtina, Tabery...,“ vypočítává jména nejznámějších českých novinářů, kteří se k slovenským volbám vyjádřili tak zaměnitelně. „Tahle pokroucená, elitářská novinařina je tak mizerná, že už je naprosto nevěrohodná,“ dodává europoslanec.

Agendu nastolil Martin M. Šimečka, Taberyho podřízený z Respektu: „Znamená to rozvrat politické scény na Slovensku, padesát procent voličů volilo antisystémové strany. Buď je Slovensko avantgardou Evropy a čeká nás to i jinde, nebo jsou lidé zmatení. Obávám se, že první možnost je správná,“ zhodnotil volby pár minut po uzavření místností z obrazovky České televize.

Na svého podřízeného pak v neděli obsáhlým komentářem navázal šéfredaktor Respektu Erik Tabery, když publikoval komentář, který by šel shrnout do použitého titulku: Rada ze Slovenska: Nehrajte si se sirkami. „Ukázalo se, že tradiční demokratické strany nikdy neuspějí, pokud rozehrají ‚extremistické‘ téma. Voliči jim to neuvěří a podpoří větší sekerníky. Stačí se podívat na Roberta Fica,“ shrnul.

Jiří Leschtina v Reflexu publikoval v pondělí komentář nazvaný „Slovenský vzkaz českým politikům: Nevyvolávejte džina nenávisti“. „Ficem vyvolaný džin negativní energie, strachu a nenávisti vůči běžencům začal žít vlastním životem. A nahnal část vystresovaných voličů k protestním stranám s ještě tvrdší rétorikou. Výsledkem je vstup do parlamentu hned dvou nových extremistických uskupení,“ psal Leschtina.

Luboš Palata, komentátor MF DNES sledující dění u sousedů pod značkou „Středoevropan“, varuje před extremismem ve střední Evropě průběžně, již před volbami nazýval odpor zemí Visegrádské skupiny vůči vítací politice Angely Merkelové „toxickým Visegrádem“.

„Všichni v podstatě říkali to samé, jen de facto upozorňovali stále na nějaké nebezpečí. A to nahrálo Marianu Kotlebovi, který říkal, že to je ještě málo,“ vykládal z obrazovky ČT.

Martin Fendrych, někdejší náměstek ministra vnitra Jana Rumla a dnes komentátor na serveru Aktuálně.cz, hned po volbách napsal: „Memento, vážné varování: tohle se nám může stát taky. Slovenští nacionalisté a fašisté neuvěřitelně zabodovali.“ V textu, v jehož titulku označil za vítěze slovenských voleb „hate culture, nacionalisty a fašisty“, mimo jiné uvedl: „Slovenské volby, úspěch Mariana Kotleby a Andreje Danka, jsou pro Česko velkým varováním. Máme našlápnuto na podobný sešup.“

„Hrát si na radikála, stavět se do pozice nacionalisty, strašit obyvatele, to je něco, co si slušná, klasická, demokratická strana nemůže dovolit. Nesmí si s radikalitou, s příklonem k extrému pohrávat,“ je Fendrychovo poučení ze slovenských voleb.

Z těch, které Zahradil opomenul, lze ještě připomenout například Petra Honzejka z Hospodářských novin, který napsal lapidárně: „Tak Fico asi letos nezvolil úplně správný směr.“ Nebo Michaela Romancova, který na svém twitteru sdílel glosu: „Fico ztratil hlavně tím, že tak dlouho měl své voliče za debily, až to i oni poznali a šli za tím, kdo opravdovým debilem je.“

Na závěr svého komentáře k českým komentářům slovenských voleb pak Jan Zahradil opisující novináře varoval: „Nakonec to budou psát už jen pro sebe a číst mezi sebou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…